CMS deneyindeki hadronik dış kalorimetre QIE kartlarındaki gürültünün belirlenmesi
The noise analysis of the QIE cards in the hadronic outer of the CMS experiment
  1. Tez No: 352504
  2. Yazar: CANSU UĞURUYAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYSEL KAYIŞ TOPAKSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: CMS, SiPM, QIE gürültü, CMS, SiPM, QIE noise
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Hadron kalorimetresi (HCAL) ve Elektromanyetik kalorimetrenin ( ECAL) alt detektörleri ile birlikte, kayıp dik enerjinin ve jetlerin ölçülmesi için tasarlanmış komple bir kalorimetre sistemidir. Hadron kalorimetresi; hadronik fıçı (HB), hadronik kapak (HE), hadronik dış (HO), ileri hadron (HF) olmak üzere 4 tane alt detektörden oluşmaktadır. HO kalorimetresinde bulunan Hibrit foto diyot (HPD)'larda manyetik alandan kaynaklanan sorunlar oluşmuştur. Bu yüzden, okuma modülüne (RM) HPD'ler yerine Silikon Foto Çoğaltıcı (SiPM)'ların yerleştirilmesi planlanmaktadır. Bu okuma modülleri ve SiPM'lar HO kalorimetresine yerleştirilmeden önce pedestal, QIE gürültü, kararlılık, kazanç gibi bazı özelliklerin test edilmesi gerekmektedir. Bu çalışma, HO RM'lerinin QIE gürültüsü test sonuçlarını içermektedir.
Özet (Çeviri)
The Hadron Calorimeter (HCAL) conjuction with the Electromagnetic Calorimeter (ECAL) form a complete calorimetry system for the measurement of jets and missing transverse energy. HCAL consists of four subdetectors, Hadronic Barrel (HB), Hadronic Endcap (HE), Hadronic Outer (HO) and Hadronic Forward (HF). HPDs in HO calorimeter showed some problems due to the magnetic field. Therefore, it is planned to replace HPDs wih SiPMs in the readout module. Before assembling HO, these SiPMs and RBXs have to be tested for some features such as pedestal, QIE noise, stability, gain. This study includes the test result of HO RBXs QIE noise.