Tiroid sitopatolojisinde konvansiyonel sitoloji-sıvı bazlı sitoloji yöntemlerinin karşılaştırması
Comparison of a konventional cytology and liquid based cytology methods in thyroid cytopathology
- Tez No: 352651
- Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK YILMAZBAYHAN
- Tez Türü: Tıpta Yan Dal Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Tiroid, sitopatoloji, sitomorfoloji, SurePath, konvansiyonel sitoloji
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Amaç: Tiroid aspirasyon materyallerinde sıvı bazlı sitoloji (SurePath) preparatlarındaki sitomorfolojik bulgular ile KS bulguları arasındaki farklarının belirlenmesidir. Materyal Metod: 180 tiroid nodülünden ultrasonografi eşliğinde yapılan ince iğne aspirasyon materyalleri ikiye bölünerek 3 konvansiyonel smear hazırlandı, geri kalan materyal SurePath (SP) için Cytorich solüsyonuna yıkandı. Konvansiyonel smear preparatlarından ikisi PAP boyası için %95'lik alkolde fikse edildi, diğeri ise Giemsa boyası için oda ısısında havada kurutuldu. 29 sitomorfolojik özellik için bir SurePath preparatı üç konvansiyonel sitoloji preparatı ile karşılaştırılıp kappa uyumları belirlendi. Sonuçlar: İncelenen 29 sitomorfolojik özellikten KS ve SP arasında en önemli farkın kanamalı zemin olduğu görüldü. KS preparatlarında sıklıkla aşırı kan bulunurken, SurePath preparatlarında yoktu. Bir diğer önemli fark; SP preparatlarında sık bulunan üç boyutlu dokular olarak belirlendi. Bu iki özellik açısından KS - SP kappa uyumunun düşük olduğu görüldü. İki yöntem arasında uyumun en yüksek olduğu özelliklerden biri; nükleer“molding”, diğeri ise nükleer yarıklanma idi. Lenfositler ve onkositler daha kolay görüldükleri için SP'de lenfositik tiroidit tanısının daha sık ve doğru oranda verildiği görüldü. KS' ye göre SP'de önemi belirsiz atipi / kuşkulu tanı oranının azaldığı görüldü. SP hücre blokları KS hücre bloklarından daha selülerdi. Son (kesin) tanılar ile uyum karşılaştırıldığında SP tanıları ile uyumun KS tanılarından daha yüksek olduğu bulundu. Tartışma: Konvansiyonel yöntemde tiroid sitopatolojisinde sık karşılaşılan sorunlar; preparat sayısının çok fazla olması, kanama ve fiksasyon yetersizliği sonucu hücrelerin morfolojilerinin bozulması nedeniyle atipik ve şüpheli gibi indetermine tanı oranlarının yükselmesidir. SurePath bu problemleri büyük ölçüde azaltmakla birlikte bu metodun da kendine göre zorlukları olduğu görüldü. Bunlardan bazıları; preparatta KS'ye göre az hücre bulunması, mikroskopta görülemeyen kalın üç boyutlu dokular olması ve hücrelerin küçülüp sitomorfolojik özelliklerinin görülmesinin zorlaşmasıdır. Sonuçlarımız göstermektedir ki SP yöntemi tiroid sitopatolojisindeki problemlerin tümüne çözüm getirememiş olmakla birlikte, konvansiyonel sitolojinin yerine kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
This study was designed to determine the difference in cytomorphological findings in thyroid aspiration materials between liquid - based cytology (SurePath) and conventional cytology (CS). Materials and Methods: Ultrasound-guided fine-needle aspiration material from 180 thyroid nodules was divided into two groups to prepare three conventional smears, and the rest of the material was washed in SurePath (SP) Cytorich Solution. Of the CS preparations, two were fixed in 95% alcohol for PAP stain, while the other was air-dried at room temperature for Giemsa staining. Three CS preparates were then compared with a SP preparate for 29 cytomorphologic features and the degree of kappa correlation was determined. Results: Of the 29 cytomorphological features examined, the most significant difference between the CS and SP was the presence of bloody back ground. Whereas excessive blood was often found in the CS preparates, none was found in the SP preparates. Another important difference is three-dimensional tissues were commonly identified in SP preparations. CS - SP kappa correlation on the basis of these two features was determined to be low. One of the characteristics with the highest degree of correlation of the two methods was nuclear molding, and the other nuclear grooves. The establishment of a diagnosis of lymphocytic thyroiditis was achieved more frequently, and accurately by Sure Path because lymphocytes and oncocytes were easier to observe with that method. Compared with CS, the rates of atypical and suspicious diagnosis decreased with Sure Path. The SP cell blocks were more cellular than the CS cell blocks. When comparing last (definite) diagnosis, higher rate of correlation were achieved with SP than CS. Discussion: Frequently encountered problems in thyroid cytopathology through conventional methods are: the high number of preparates, the inability to ascribe a definitive diagnosis due to excessive hemorrhage and inadequate fixation and that the relative rates of atypical, indeterminate and suspicious diagnoses are higher. SP greatly reduces these problems but does not eliminate them completely. SP also encounters some problems: less cells in the SP preparates than in CS, and thick three dimensional structures that can not be seen by the microscope and demand more care and attention. Our results show that although the SP method has not provided solutions to all of the problems in thyroid cytopathology, it has shown some advantages over conventional cytology and may therefore be used in its stead.