Trigonella L. (Leguminosae) cinsi cylindricae seksiyonu üzerinde farmakognozik araştırmalar
Pharmacosnostical studies on the section of cylindricae of the genus trigonella L. (Leguminosae)
  1. Tez No: 352696
  2. Yazar: ŞERİFE SELMA URAS GÜNGÖR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GAMZE KÖKDİL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Trigonella L, Cylindricae, diosgenin, total fenol ve flavonoit, DPPH, Trigonella L, Cylindricae, diosgenin, total phenolic and flavonoid, DPPH
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Bu çalışmanın amacı Leguminosae familyası Trigonella L. cinsine ait 10 türün farklı kısımlarını fitokimyasal açıdan araştırmak ve antioksidan aktivitelerini değerlendirmektir. Cylindricae seksiyonu cinsin en büyük ikinci seksiyonudur. Bu seksiyon 3'ü endemik olmak üzere 10 taksona (T. spruneriana, T. sibthorpii, T. kotschyi, T. mesopotamica, T. cylindracea, T. cilicica, T. filipes, T. velutina, T. strangulata, T. smyrnea) sahiptir. Bu çalışmada doğal olarak yetişen bu türlerin tohum ve toprak üstü kısımlarının, bir steroidal sapogenin olan diosgenin içeriği HPLC ile belirlenmiştir. Tohum ekstrelerindeki diosgenin miktarlarının 0.06-0.52 mg/g arasında, toprak üstü ekstrelerindeki diosgenin miktarlarının ise 0.03-0.16 mg/g arasında değiştiği saptanmıştır. En yüksek diosgenin miktarı tohumda da toprak üstünde de T. cilicica'de görülmüştür. 10 türün %80'lik metanollü ekstrelerinin total fenol ve total flavonoit miktarı sırasıyla, Folin-Ciocalteu ve AlCl3 yöntemleri kullanılarak saptanmıştır. Ekstrelerdeki total fenol miktarlarının 79.90-201.35 mg/g arasında, total flavonoit miktarlarının ise 61.51-128.04 mg/g arasında değiştiği gözlenmiştir. En yüksek total fenol miktarı tohumda T. strangulata, toprak üstünde ise T. velutina'da gözlenmiştir. T. spruneriana tohum ve T. velutina toprak üstü kısımlarından elde edilen ekstreler en yüksek flavonoit miktarını göstermiştir. Metanollü ekstreler ayrıca DPPH• DPPH • (2,2-Difenil-1-pikrilhidrazil) yöntemi ile radikal süpürücü etkileri için araştırılmıştır. Bütün bu çalışmalardan sonra radikal süpürücü aktivite ile total flavonoit miktarı arasında bir korelasyon gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate different parts of ten Trigonella L. species which belong to the family Leguminosae, phytochemically and to evaluate their antioxidant activity. Cylindricae Boiss. is the second largest section of the genus. This section has 10 taxa (T. spruneriana, T. sibthorpii, T. kotschyi, T. mesopotamica, T. cylindracea, T. cilicica, T. filipes, T. velutina, T. strangulata, T. smyrnea) which three of them are endemic. In this study, a steroidal saponin diosgenin content of the seeds and the aerial parts of these species were determined by using RP-HPLC. Diosgenin content was ranged from 0.06-0.52 mg/g in the seeds and 0.03-0.16 mg/g in the aerial parts. The highest diosgenin content was revealed in T. cilicica. The content of the total phenolic and total flavonoid of the 80% methanolic extracts of 10 species were determined using Folin-Ciocalteu and AlCl3 methods, respectively. Total phenolic content of extracts was ranged from 79.90-201.35 mg GAE/g and the total flavonoid content was ranged from 61.51-128.04 mg RU/g. The seeds of T. strangulata and the aerial parts of T. velutina exracts had the highest phenolic content. The extracts obtained from the seeds of T. spruneriana and the aerial parts of T. velutina exhibited the highest flavonoid content. The methanolic extracts were also investigated for their radical scavenging activity by DPPH• (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl) methods. After all this studies, a correlation between radical scavenging activity and amounts of total flavonoid content of the extracts was observed.