Kolorektal kanserli hastalarda pre-mir-423 (rs6505162) ve pre-mir-608 (rs4919510) gen polimorfizmlerinin araştırılması
The investigation of pre-mir-423 (rs6505162) and pre-mir-608 (rs4919510) gene polymorphisms with colorectal cancer patiens
- Tez No: 352703
- Danışmanlar: PROF. DR. NURCAN ARAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Kolorektal Kanser, pre-miRNA, Polimorfizm, Colorectal Cancer, pre-miRNA, Polimorphism
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Kolorektal kanser (KRK) patogenezinde, miRNA'ların işlenmesi ve olgunlaşmasında rol oynayan pre-miRNA'lardaki polimorfizmlerin etkili olduğu düşünülmektedir. pre-miRNA genlerindeki SNP'ler olgun mi-RNA oluşumunu ve ekpresyonunu etkilediği gibi aynı zamanda kanserin gelişiminden ve klinik bulgularından sorumlu olabilir. Bu çalışmada Türk populasyonu için Mersin örnekleminde pre-miR-423 ve pre-miR-608 gen polimorfizmlerinin KRK ile ilişkisinin araştırılması amaçlandı. Çalışmaya, kontrol grubundan yaş ortalaması 52,6 olan 100 sağlıklı birey ile KRK grubundan yaş ortalaması 56,89 olan 100 birey dahil edilmiştir. Kontrol ve hasta grubundaki bireylerden alınan kan örneklerinden DNA izolasyonu yapılmış ve genotipler Real-Time PCR yöntemi kullanılarak belirlenmiştir. Hastalık ile genotiplerin ve allellerin ilişkileri 'ki-kare trend' testleri ile incelenmiştir. Yapılan genotip ve allel dağılımları değerlendirmeleri sonucunda; pre-miR-423 A/C polimorfizmi için KRK hasta ve kontrol grubu arasında anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır (p=0,039). Hastalarda CC genotip sıklığı kontrol grubuna göre daha fazla olduğu gözlenmiştir ve CC genotipinin 1.9 oranında kolorektal kanser olma riskini arttırdığı saptanmıştır (OR=1,935 , (1,031 -3,632), p=0,040). pre-miR-608 C/G polimorfizmi için ise; hasta ve kontrol grubu arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır (p=0,395). Bu araştırma, şu ana kadar pre-miR-423 ve pre-miR-608 SNP'lerinin KRK ile olan olası ilişkisini değerlendiren ilk çalışmadır. Daha geniş çaplı başka bir çalışmada, bulguların tekrarlanması sonuçların doğrulanması açısından önemli olacaktır.
Özet (Çeviri)
It has been thought that the polymorphism of pre-miRNAs acting process and maturation of miRNA effect the pathogenesis of colorectal cancers (CRC). SNPs in pre-miRNA genes only effect on expression and formation of mature mi-RNA but olsa it responsible for clinical findings and development of cancer. İn this study was aimed to investigate in the Turkish population to Mersin sample pre-miR-423 and pre-miR-608 gene polimorphisms in relation with CRC. The study includes the average age is 52,6 of 100 healty individuals and the average age 56,89 of 100 individuals taking colorectal cancer diagnosis as patient group. The molecular analysis of the blood samples which have taken from both experimental and healty group, was performed by Real-Time PCR method. Diseases of the relationship between genotypes and alleles were examined by chi-square trend test. As a result of making the genotip and allel distrubitions; significant differences in the pre-miR-423 A/C gene polimorphism, in terms of genotype distribution between the CRC patients and control group were statistically determined (p=0.039). The frequency of CC genotype in patients is more than compared to the control group and CC genotype was found 1.9 percent increase the risk of colorectal cancer (OR=1,935 , (1,031-3,632), p=0,040). For the pre-miR-608 C/G gene polimorphismism, in terms of genotype distribution there was no statistically significant difference between the CRC patients and control group (p=0,395). This study is the first study evaluating the possible relationship between pre-miR-423 and pre-miR-608 SNPs with CRC until now. A large scale study from other center is important in order to repeat verification of results.