Normal servikal sitoloji bulgularına sahip kadınlarda genital human papilloma virusun araştırılması ve genotiplerinin belirlenmesi
Investigation and identification of genotypes of genital human papilloma virus among women with normal cervical cytology findings
  1. Tez No: 352704
  2. Yazar: DİDEM ÖZGÜR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEDA TEZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Human papillomavirus, Prevalans, Genotip, Normal servikal sitoloji, Polimeraz Zincir Reaksiyonu, Human papillomavirus, Prevalence, Genotype, Normal cervical cytology, Polymerase Chain Reaction
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Human papilloma virus (HPV), cinsel yolla bulaĢan hastalıkların en sık nedenlerinden biridir ve tüm dünyada kadınlar arasında en yaygın görülen ikinci kanser türü olan servikal kanserin major etiyolojik ajanıdır. Belirli tiplerinin servikal kanser geliĢiminde HPV'nin etkili olduğu bilinmektedir. Servikal kanserin erken teĢhisi ve önlenmesinde, kiĢideki HPV infeksiyonunun ve etken olan tipin saptanması önem taĢımaktadır. Bu çalıĢmada Mersin ilinde normal servikal sitoloji bulgularına sahip kadınlarda HPV infeksiyon prevalansının araĢtırılması, genotip dağılımı ve olası risk faktörlerinin belirlenmesi amaçlanmıĢtır. ÇalıĢmaya 17-72 yaĢ aralığında olan normal servikal sitolojili bulgularına sahip 322 kadından elde edilen servikal sürüntü örnekleri dahil edilmiĢtir. HPV DNA tespiti için MY09/11 ve GP5+/6+ primerleri ile yapılan nested PZR (polimeraz zincir reaksiyonu) yöntemi kullanılmıĢtır. HPV DNA pozitif örnekler doğrudan dizi analizi ile genotiplendirilmiĢtir. Toplam 322 örnekten 64 (%19,9)'ü HPV DNA pozitif bulunmuĢtur. En sık görülen HPV tipi %25 oran ile tip 66 olup, bunu sırasıyla tip 16 (%21,9), tip 6 (%10,9), tip 53 (%9,7) ve tip 83 (%7,8) izlemiĢtir. En fazla HPV DNA pozitifliği %34,4 oranla 35-45 yaĢ arasında tespit edilmiĢtir. Risk faktörleri açısından HPV DNA pozitif ve negatif bulunan kadınlar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmemiĢtir (p>0,05). Sonuç olarak Mersin ilinde normal servikal sitolojiye sahip kadınlarda genital HPV infeksiyonu prevalansı oldukça yüksek bulunmuĢtur. HPV tiplerinin çeĢitliliği ve infeksiyon prevalansının yüksekliği epidemiyolojik araĢtırmalarda, servikal kanser tarama ve HPV aĢı stratejilerinin oluĢturulmasına değerli katkılar sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
HPV is one of the most common causes of sexually transmitted diseases and the major etiological agent of cervical cancer which is the second most common type of cancer in women all over the world. As it is known, some specific types of HPV play active role in the development of cervical cancer. Determination of HPV infection and effective type in the people is important for an early diagnosis and prevention of cervical cancer. In this study we aimed to investigate the prevalence of HPV infection, determinate the distribution of genotypes and possible risk factors, among women with normal cervical cytology findings in Mersin. Totally 322 cervical cytological samples obtained from women with normal cytology aged between 17 and 72 years were included in this study. HPV DNA was detected by nested PCR (polymerase chain reaction) method using MY09/11 and GP5+/6+ primers. HPV DNA positive samples were genotyped by direct sequence analysis. Out of the 322 cervical specimens, 64 (19,9%) specimens were found to be positive for HPV DNA. The most frequent HPV type was HPV type 66 with a rate of 25%, followed by HPV type 16 (21,9%), HPV type 6 (10,9%), HPV type 53 (9,7%) and HPV type 83 (7,8%) respectively. The highest number of HPV DNA positive women was found between the age of 35-45 with a rate of 34,4%. We couldn't determine statistically significant difference between HPV DNA positive and negative women for risk factors (p>0,05). In conclusion, the prevalence of genital HPV infection is found quite high in women with normal cervical cytology in Mersin and the results were showed a wide variety of genotypes. The epidemiological research of HPV infection and its genotypization should be considered for cervical cancer screening and development of the HPV vaccine.