Kronik karaciğer hastalıklarında fibrozisin değerlendirilmesinde CTGF ve P2/MS'nin noninvaziv belirteçler olarak yerinin araştırılması
Evaluation of fibrosis in chronic liver diseases with P2/MS and C-TGF and investigation of their place as non-invasive markers
- Tez No: 352748
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NACİYE ÖZLEM SAYGILI YÖNEM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Hepatit, fibrogenez, karaciğer biyopsisi, konnektif doku growth faktörü, P2/MS, Hepatitis, fibrogenesis, liver biopsy, connective tissue growth factor, P2/MS
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Kronik hepatitlerde hastalığın progresyon gösterdiğinin ana belirleyicisi fibrozistir. Karaciğer biyopsisi hepatik inflamasyonun derecelendirilmesinde uzun zamandır altın standart olarak yer almıştır. Son zamanlarda bilim adamları fibrozisin noninvaziv belirteçlerini araştırmaktadır. Konnektif doku büyüme faktörü (CTGF); epitelyal-mezenkimal değişimin kilit noktası olarak görev yapan fibrojenik bir belirteçtir. Proliferatif aktivite, hücre farklılaşması, ekstrasellüler matriks sentezi, hücrelerin ekstrasellüler matrikse adezyonu gibi önemli hücresel fonksiyonlarını etkiler. P2/MS oranı ise hepatik fibrozis derecesini belirleyen basit, doğru ve noninvaziv bir test olup sadece tam kan sayımı ile hesaplanabilir. Bizim bu çalışmadaki amacımız, kronik hepatitli bireylerde fibrozisin değerlendirilmesinde CTGF'nin ve P2/MS oranının non invaziv belirteçler olarak yerini araştırmak ve bunları karaciğer biyopsisi ve birbirleriyle karşılaştırmaktır. Bu amaçla karaciğer biyopsisine sahip 52 kronik hepatitli hasta ve 31 sağlıklı birey prospektif olarak çalışmaya dahil edildi. Kronik hepatitli hastalarda sağlıklı gönüllülere göre CTGF'nin anlamlı derecede daha yüksek, P2/MS oranının ise daha düşük olduğu tespit edildi. Hastaların karaciğer biyopsi derecelerine göre CTGF seviyeleri fazla bir değişiklilik göstermedi. P2/MS oranının fibrozisi yansıtmada karaciğer biyopsisiyle korelasyonu CTGF'den daha anlamlı bulundu. Son olarak; P2/MS oranının CTGF'ye göre karaciğer biyopsisi bulgularını yansıtmak açısından daha duyarlı olduğunu düşünüyoruz. Tam kan sayımı gibi basit ve her yerde bulunabilen bir teste dayanması P2/MS'nin değerini daha da arttırmaktadır. Ancak sonuçlarımızın doğrulanması için daha geniş vaka sayılı ileri çalışmalar gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Advanced fibrosis is the major predictor for progression in chronic hepatitis. Liver biopsy has long been the gold standard for the grading of hepatic inflammation and staging of hepatic fibrosis. More recently, clinical investigators have been searching for noninvasive serum markers of fibrosis. Connective tissue growth factor (CTGF) is proposed as a fibrogenic marker that acts like a switch for epithelial- mesenchymal transition. CTGF affects important cellular functions, e.g. proliferative activity, differentiation of cells, extracellular matrix synthesis, cell adhesion to extracellular matrix and cell migration. P2/MS ratio is known as a simple, accurate and noninvasive marker for determination of the degree for hepatic fibrosis. More over this test can be performed by only complete blood count. In this study, we aimed to investigate the diagnostic performance of connective tissue growth factor (CTGF) and P2/MS ratio as fibrosis markers in patients with chronic hepatitis and to compare the performance of these two parameters with liver biopsy. Fifty-two patients and 31 healthy volunteers were included in this study. We found that chronic hepatitis patients had higher CTGF levels and lower P2/MS ratio than healthy volunteers. CTGF levels have not changed too much between liver biopsy stages. However P2/MS values were found to be more correlated with liver biopsy results when compared with CTGF levels. In conclusion; P2/MS ratio showed significant diagnostik accuracy according to CTGF for the detection of fibrosis. The value of P2/MS ratio is further increased when the fact that it depends only on complete blood count, a test that can be performed in every clinic is considered. But further studies with larger number of patients is needed to confirm our results.