Ankilozan spondilitli hastalarda ev egzersiz tedavi programı ve aerobik egzersiz tedavi programının mobilite, yaşam kalitesi ve pulmoner fonksiyon üzerine etkisi
Effects of home exercise and aerobic exercise programs on mobility, quality of life and pulmonary function in patients with ankylosing spondylitis
  1. Tez No: 352749
  2. Yazar: HEDİYE DURUKAN DURMUŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. EMRULLAH HAYTA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Ankilozan spondilit, kardiyopulmoner egzersiz testi, aerobik kapasite, Ankylosing spondylitis, cardiopulmonary exercise testing, aerobic capacity
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Ankilozan spondilitli (AS) hastalarda kas-iskelet sistemi tutulumu, göğüs ekspansiyonundaki azalma egzersiz intoleransına neden olmaktadır. Bu çalışmanın amacı AS?li hastalarda aerobik egzersiz ve ev egzersiz programının mobilite, yaşam kalitesi ve pulmoner fonksiyon üzerine etkilerini karşılaştırmaktır. Çalışmaya 1984 Modifiye New York kriterleri ile tanı konulmuş 40 AS?li hasta alındı. AS?li hastaların egzersiz öncesi ve sonrası göğüs ekspansiyon çapı (GEÇ) ve el parmak zemin mesafesi (EPZM) ölçüldü. BASDAI, BASFI ve ASQoL ölçekleri kaydedildi. Tüm hastalara kardiyopulmoner egzersiz testi (KPET) uygulanarak aerobik egzersiz kapasiteleri ve solunum fonksiyonları belirlendi. Ev egzersiz grubuna eklem hareket açıklığı (EHA), germe, güçlendirme, postür ve solunum egzersizlerini içeren egzersiz programı, hastane grubuna ise haftada en az 3 kez olacak şekilde 30 seans olarak aerobik egzersiz ve solunum egzersiz programı uygulandı. Tedavi sonrasında her iki gruba da KPET tekrarlandı. Aerobik egzersiz tedavisi sonrasında GEÇ ve EPZM ölçümlerinde, BASDAI, BASFI ve ASQoL ölçeklerinde anlamlı düzelmeler vardı (p0,05). Aerobik egzersiz kapasitesindeki azalma AS hastalarında egzersiz intoleransının önemli bir nedenidir. Aerobik egzersiz programlarının AS hastalarında tedaviye eklenmesi hastanın yaşam kalitesini iyileştirmek açısından oldukça önemlidir.
Özet (Çeviri)
The involvement of musculoskeletal system and reduced chest expansion cause exercise intolerance in patients with ankylosing spondylitis (AS). The aim of present study was to compare the effects of aerobic exercise and home exercise programs on quality of life and pulmonary functions in patients with AS. The study included 40 patients diagnosed as ankylosing spondylitis according to 1984 Modified New York criteria. Pre- and post-exercise chest expansion diameters and finger-to-ground distance scores and BASDAI, BASFI and ASQoL scales were recorded in patients with AS. In all patients, aerobic exercise capacity and pulmonary functions were determined by cardiopulmonary exercise test (CPET). The home exercise group received a program including range of motion, stretching, strength, posture and breathing exercises, while hospital group received aerobic exercise therapy and breathing exercises for 30 sessions (3 sessions per week). CPET was repeated in both groups after therapy. There was a significant improvement in chest expansion diameter and finger-to-ground distance scores and BASDAI, BASFI and ASQoL scales after aerobic exercise therapy (p0,05). The decreased aerobic exercise capacity is an important cause of exercise intolerance in patients with AS. Addition of aerobic exercise programs to therapy in patients with AS is essential to improve quality of life in patients with AS.