Düşme nedeniyle acile başvuran 0-3 yaş grubu çocuklarda fiziksel istismarın incelenmesi
The evaluation of physical abuse in 0-3 aged child cases making application to emergency departments by fall
- Tez No: 352756
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. CELAL BÜTÜN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Çocuk istismarı, ihmal, ev kazası, düĢme, adli tıp
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
İnsanlık tarihi kadar eski olduğu bildirilen çocuk istismarı ve ihmali ancak son birkaç yüzyıl içinde toplumun dikkatini çekmiştir. Çocuk istismarı ve ihmali çocuğun büyüme ve gelişimini olumsuz yönde etkileyen her türlü davranış olarak tanımlanmıştır. İstimara maruz kalan çocukların acil servislere daha çok düşme ve ev kazaları nedeniyle getirildikleri görülmüştür. Bu çalışmada düşme nedeniyle hastanemize başvuran olgularda çocuk istismarı ve ihmalinin araştırılması amaçlanmıştır. Geriye dönük olarak gerçekleştirilen bu çalışmada 01.01.2009 ile 01.06.2011 tarihleri arasında hastanemize düşme nedeniyle başvuran 324 olgunun hastane dosyaları ile acil hekimleri tarafından şüpheli olarak değerlendirilip adli yapılan 84 olgunun adli dosyaları incelenmiştir. Bu çalışmada 324 olgunun % 42,0?si 0-1 yaş, % 32,4?ü 1-2 yaş ve % 25,6?sı 2-3 yaş grubunda bulundu. Olgularda 1-2 ve 2-3 yaşta daha fazla travmatik bulgu saptandı. Erkek/kız oranı 1,15 bulundu. Kız ve erkek cinsiyet arasında hastaneye başvuru nedeni, başvuru dönemi, düşme mesafesi yönünden anlamlı farklılık tespit edilmedi. Olguların daha çok yaz mevsiminde, gün içinde 12:00-18:00 ve 18:00-00:00 saatleri arasında, olaydan sonra 1-3 saat içerisinde, kanepe-yataktan düşme ve yüksekten düşme nedenleriyle, 100-150 cm ve 50-100 cm düşme mesafeleri belirtilerek başvurdukları görüldü. Kırık saptanan olguların % 23,2?sinin kanepe-yataktan düşme, % 21,4?ünün yürürken düştükleri belirtildi. Olguların % 24,7?sinin şüpheli görülerek adli yapıldığı görüldü. Adli dosyası incelenen olguların % 70,2?sinde baba, % 13,1?inde anne müşteki iken, % 71,4?ünde anne, % 7,1?inde baba şüpheli olduğu bulundu. Sonuç olarak; ailelerin çocukları için gerekli önlemleri almaması, dikkatsizlik ve özensizlik nedeniyle çocukların yaralanmasına neden olması çocuk istismarı tiplerinden biri olan ihmal olarak değerlendirilmelidir. Yapılacak eğitimler ve alınacak önlemler ile yaralanmalarda önemli oranda azalma olacağı düşünüldü.
Özet (Çeviri)
Child abuse and neglect, which is known to be as early as human history, has drawn society?s attention only for the last few centuries. Child abuse and neglect is defined as any kind of behaviour that impacts child growth and development adversely. It is seen that children who are exposed to abuse, are mostly brought to the emergency services because of the tumbling and home accidents. In this study, it is aimed to research the child abuse and neglect on the cases who have consulted to our hospital by the reason of tumbling. In this retrospectively implemented study, the hospital files of the 324 cases that were consulted to the our hospital by the reason of tumbling between the dates 01.01.2009 to 01.06.2011 and the forensic files of the 84 cases that were regarded as questionable by the emergency doctors and investigated by the forensic medicine, was examined. In this study, it was found that from the 324 cases 42,0 % was 0-1 age group, 32,4 % was 1-2 age group and 25,6 % was 2-3 age group. In those cases it was determined that there was more traumatic finding between the ages 1-2 and 2-3. The boy/girl ratio was found 1,15. Between the boy and girl gender it wasn?t determined a meaningful difference in terms of the reasons of the hospital consultation, consultation period and tumbling distance. It was seen that the cases consulted to the hospital mostly in summer, during the daytime between the hours 12.00-18.00 and 18.00?00.00 and 1-3 hours after the incident by the reason of the couch- bed tumbling and tumbling from a high place noting the tumbling distances as 100-150 cm and 50-100 cm. It was stated that from the break detected cases, 23,2 % was couch-bed tumbling and 21,4 % of them fell down while walking. 24,7 % of the cases was seen as questionable and investigated by the forensic medicine. It was found from the cases whose forensic files were examined that while on the 70,2 % father and 71,4 % mother was complainant, 71,4 % mother and 7,1 % father was suspect. In conclusion; it should be regarded as neglect, a type of child abuse, children?s suffering from injury because of their parents? not taking necessary precautions, inattention and laxity. It is thought that there will be an important decrease in the ratio of injuries with the practise of parent training and taking necessary precautions. Key Words : Child abuse, neglect, home accident, tumbling, forensic medicine