Monoblok hidrofobik akrilik sferik monofokal ve monoblok hidrofobik akrilik multifokal göziçi lens takılan hastalarda kontrast duyarlılığın değerlendirilmesi ve görme seviyelerinin karşılaştırılması
Comparison of contrast sensitivity and visual acuity who have undergone implantation of mono block hydrophobic acrylic spheric mono focal or mono block hydrophobic acrylic multifocal lenses
- Tez No: 352757
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA İLKER TOKER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Katarakt, Fakoemülsifikasyon, Kontrast duyarlılık, Mezopik, Fotopik, Glare, Cataract, facoemulcification, Contrast sensitivity, Mesopic, Photopic, Glare
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZET Bu çalışmada katarakt nedeni ile opere edilen ve Monoblok hidrofobik akrilik sferik monofokal(Zaraccom Ultraflex ) ve monoblok hidrofobik akrilik multifokal(Zaraccom Revision) göziçi lens takılan hastalarda fotopik ve mezopik (glareli ve glaresiz) şartlarda lenslerin kontrast duyarlılığı ve görme düzeylerinin karşılaştırıldı. Prospektif olarak planlanan bu çalışmaya, Cumhuriyet Üniversitesi Göz Hastalıkları AD da 2012-2013 yıllarında komplikasyonsuz Fakoemülsifikasyon ve arka kamara bag içine göziçilensi (GİL) implante edilen toplam 45 hastanın 60 gözü (Grup 1:30 göz UF, Grup 2: 30 göz RV) alındı. Postoperatif l. gün, 1. hafta ve 1. ayda rutin izlem muayeneleri yapıldı. 3. ayda ise en iyi düzeltilmiş görme keskinliği değerleri kaydedildikten sonra tüm hastalara fotopik glareli-glaresiz ve mezopik glareli-glaresiz olmak üzere 1.5, 3, 6, 12 ve 18 cpd de kontrast duyarlılık testleri uygulandı. İki grubun kontrast duyarlılık sonuçları karşılaştırıldığında bütün uzaysal frekanslarda (1,5; 3; 6; 12; 18 cpd) UF grubunun değerleri daha yüksek bulundu. Bu yükseklik; 1.5, 3, 6 , 12 ve 18 cpd de istatistiksel olarak anlamlı (P0.05). Düzeltilmiş en iyi görme keskinliği seviyesi bütün hastalarda posoperatif 3. ayda 20/25 in üzerindeydi, RV grubunda UF grubuna göre daha yüksekti ama iki grup arasında istatistiksel olarak fark yoktu. İki grup arasında gözlükten bağımsız kalma oranları açısından istatiksel olarak fark anlamsız bulundu.(P=0.114, P>0.05) RV grubunda yapılan defokus eğrisinde -3.00 ve -3.50 refraksiyon değerlerinde görme seviyesinin yükseldiği görüldü. Bu sonuçlar her iki lensinde iyi seviyelerde kontrast duyarlılığı sağlamasına rağmen Ultraflex lensin optik performansının daha iyi olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study we eveulated the optic performance of UF lens by comparing the contrast sensitivity of lenses in condition of photopic and mesopic in patients who are operated for cataract and inserted Zaraccom Ultraflex(UF) or Zaraccom Revision (RV) intraocular lenses. In this prospective study, we include 60 eyes of 45 patients (Group 1:30 patients UF, Group 2: 30 patients Rv) who have had Facoemulcification inserted intraocular lens in the posterior chamber between 2012-2013 at Cumhuriyet University Opthalmology Department. The patients were examined routinely 1. day, 1. week and 1. month postoperatively. At the third month, best corrected visual acuity values were recordet, after that the contrast sensitivity tests at 1,5 , 3 , 6, 12 and 18 cpd were examined to all patients, as photopic with glare- without glare and mesopic with glare ? without glare In comparison with two group?s contrast sensitivity results, UF group?s values were higher in all spatial frequencies (1,5 , 3 , 6, 12 and 18 cpd). The results were significant at test mesopic and photopik with glare and without glare 1,5 , 3, 6 , 12 cpdd and mesopic with glare 18 cpd, statistically (p0.05) Visual acuity is increased with -3.00 and -3.50 refraction values in defocus curve in RV group. These results show that both lenses provide good level contrast sensitivity despite UF lens has a better optic performance.