Mikrodalga ile dezenfeksiyonun farklı kaide akrillerinin boyutsal doğruluğu üzerindeki etkisinin incelenmesi
Evaluation the effect of microwave disinfection on dimensional accuracy of different denture bases
  1. Tez No: 352775
  2. Yazar: ARZU ARMAĞANCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAKUP ŞİNASİ SARAÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Mikrodalga ile dezenfeksiyon, akrilik rezin, boyutsal doğruluk, fotogrametri, dijital mikroskop, Microwave disinfection, acrylic resin, dimensional accuracy, photogrammetry, digital microscope
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Amaç: Akrilik protezlerin hijyeni ve temizliği için bir çok yöntem mevcuttur. Bu yöntemlerin protez kaideleri üzerinde farklı etkileri bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı, tekrarlayan mikrodalga ile dezenfeksiyon işleminin üç farklı akrilik protez kaide materyalinin boyutsal doğruluğu üzerindeki etkilerini in vitro koşullarda incelemektir. Materyal ve Metot: Çalışmamızda ışık, ısı ve mikrodalga ile polimerize olan Eclipse, Paladent 20 ve Acron MC akrilik rezinlerinden metal ana modele uyumlu olarak toplam 90 adet kaide plağı üretildi. Her grup kontrol ve deney olarak ikiye bölündü ve kontrol grupları 37±20C distile su içinde bekletildi. Deney gruplarında her gün 650 W 3 dk mikrodalga ile dezenfeksiyon işlemi tekrarlanarak toplam 24 kere uygulandı. T0, T1, T2 ve T3 zamanlarında tüm örnekler üzerinde fotogrametrik, iç adaptasyon ve posterior palatal uyum ölçümü yapıldı. Bulgular: Deney gruplarında alan ve ağırlık verilerinde T2 ve T3 ölçüm zamanında farklılık bulundu (p˂0,05). Paladent 20 test grubunda değişim T1 ölçüm zamanından itibaren başladığı gözlendi (p˂0,008). Eclipse deney grubu T3 ölçüm zamanında ağırlık yönünden farklılık gösterdi (p˂0,05). Deney gruplarında, posterior palatal ölçümlerde, değişim tüm noktalarda T2 ve T3 ölçüm zamanında farklı bulundu (p˂0,05). Sonuç: Tüm kontrol grupları arasında boyutsal doğruluk değişmezken T3 ölçüm zamanında farklılık oluştuğu görüldü. Mikrodalga ile dezenfeksiyon işleminin tekrarlayan uygulamalarında bütün deney gruplarında boyutsal deformasyon gözlendi. Alan açısından en fazla boyutsal değişim Paladent 20 grubunda görüldü. Ağırlık açısından değerlendirildiğinde, Paladent 20 grubundaki değişimin T1 ölçüm zamanından itibaren başladığı, en fazla değişimin ise T3 ölçüm zamanında Eclipse grubunda meydana geldiği gözlendi. Posterior palatal bölgede tüm gruplarda T2 ve T3 ölçüm zamanında aralanma gözlenirken en fazla değişiklik tüm gruplarda B noktasında gerçekleşti.
Özet (Çeviri)
Aim: Different denture disinfection methods have particular effects on acrylic denture base resins. The aim of this study is to analyze the effect of repeated microwave disinfection on dimensional accuracy of three different denture base materials in vitro conditions. Material and Method: In our study, light, conventional and microwave curing denture base resins Eclipse, Paladent 20 and Acron MC were produced for polymerization of total 90 standart denture bases which are compatible for the metal base model. All groups divided into test and control and control groups were waited 37±20C in distilled water. Microwave disinfection performed daily with 650 W 3 min. and repeated 24 times on test groups. All samples were measured with photogrammetric and internal adaptation and posterior palatal adaptation test for the times of T0, T1, T2 and T3 . Results: For test groups, area and weightiness datas were differed at the T2 and T3 measurement times (p˂0.05). Alteration began from T1 measurement time on Paladent 20 test group (p˂0.008). Eclipse test groups were differed from at T3 measurement time for the weightiness datas (p˂0.05). For the posterior palatal measurements, all points were differed at the T2 and T3 measurement times in test groups (p˂0.05). Conclusion: Betweeen all control groups, dimensional accuracy did not change but the differences occured at T3 measurement time. Dimensional deformation was observed at all test groups after repeated microwave disinfection. For area measurements, the maximum dimensional change occured at Paladent 20 group. For weight measurements, the first change occurs at Paladent 20 group at T1 measurement time and the maximum change occurs in Eclipse group at T3 measurement time. The gap increases at T2 and T3 measurement times on posterior palatal region and the most change occurs at point B for all groups.