Üniversitelerde tedavileri tamamlanmış ortodonti hastalarının başlangıç ve bitiş kayıtlarının Amerikan board kriterlerine göre değerlendirilmesi
Evaluation of pre and post-treatment record of orthodontic treatment patients treated in the university with the American Board criteria
- Tez No: 352779
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET YAĞCI, PROF. DR. Tancan UYSAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: ABO, Çapraşıklık İndeksi, Objektif Skorlama Sistemi, Üniversiteler, ABO, Discrepancy Index, Objective Grading System, Universities
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmanın amacı üniversitelerde tedavileri tamamlanmış ortodonti hastalarının, başlangıç ve bitiş kayıtlarının Amerikan Board kriterlerine göre değerlendirilmesidir. Dokuz farklı üniversite kliniğinin arşivlerinden tedavileri tamamlanmış daimi dişlenmede olan 1693 örnek (853 kız ve 840 erkek, ortalama yaş 16,3±4,1) seçildi. Veri gizliliği sağlandığından ve karşılaştırmalarda akademik etik kuralları göz önünde bulundurulduğundan dolayı tez içinde üniversite isimleri rastgele harflerle gösterilmiştir. ABO-DI skorlarını elde etmek için tedavi öncesi sefalometrik ve panoramik röntgenler ile alçı modeller kullanıldı. ABO-OGS skorlarını elde etmek için tedavi sonrası panoramik röntgenler ile alçı modeller kullanıldı. Tüm vakaların değerlendirilmesi yalnızca bir araştırmacı tarafından yapıldı. Aktif tedavinin süresi ve tedavi tipi hasta dosyalarından kaydedildi. Bağımsız değişkenler için DI ve OGS gruplarının tedavi süresi ile ilişkisi değerlendirilirken ANOVA kullanıldı. Yapılan analizler sonucunda; kolay vaka sınıfı yüzdesine en fazla B ve K üniversiteleri, en az A üniversitesi sahiptir. Başarılı sınıfı yüzdesine en fazla sahip olan üniversite G üniversitesi iken, en az sahip olan üniversite E üniversitesidir. En kısa tedavi süresi C üniversitesinde, en uzun tedavi süresi K üniversitesinde bulunmuştur. Tüm üniversitelerin sonuçları bir arada değerlendirildiğinde tedavi öncesi ortalama DI skoru 16,21 ve tedavi sonrası ortalama OGS skoru 18,01, ortalama tedavi süresi 27,07 ay olarak bulunmuştur. Toplam DI ve toplam OGS skorları arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate of pre and post-treatment records of orthodontic treatment patients treated in the university with the American Board criteria. The total sample contained 1693 finished patients who received comprehensive treatment in the full permanent dentition (853 females and 840 males, mean age=16.3±4.1 years), from the archives of different 9 university orthodontic clinics. Data confidentiality was provided and comparisons were also taken into consideration due to the ethical rules of academic university names which random letters shown in the thesis. Pre-treatment cephalometric and panoramic radiographs and dental casts were used to collect the ABO-DI scores. Post-treatment records including dental casts and panoramic radiographs were used to determine the ABO-OGS scores. Only one investigator evaluated all cases. Duration of total active treatment and treatment type were also recorded from the patients' files. For testing independency, comparisons of the DI and OGS groups on the treatment duration were done by employing one-way ANOVA. As a result of the analysis; While B and K universities have the highest percentage of easy case group, A university has the lowest percentage of easy case group. While G university has the highest percentage of passing case group, E university has the lowest percentage of passing case group. While C university has the shortest treatment duration, K university has the longest treatment duration. Overall evaluation of the results of all universities; the mean total pre-treatment DI score was found 16.21 and the mean post-treatment OGS-score was 18.01, the mean treatment duration was 27.07 months. There was no significant correlation between the total DI score and total OGS score.