Cerrahi servislerinde çalışan hemşirelerin insizyon yeri yara iyileşmesine ilişkin bilgi ve uygulamalarının belirlenmesi
Determining knowledge and practice about location of incision wound healing of nurses' who work in surgical services
  1. Tez No: 353000
  2. Yazar: YELİZ SÜRME
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PINAR TEKİNSOY KARTIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Cerrahi yara iyileşmesi, Yara bakım bilgisi, Nursing, Surgical wound healing, Wound care knowledge
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu araştırma cerrahi servislerinde çalışan hemşirelerin insizyon yeri yara iyileşmesine ilişkin bilgi ve uygulamalarının belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Kayseri il merkezindeki kamu ve özel hastanelerin cerrahi servislerinde çalışan 393 birey oluşturmuş, araştırmada örneklem seçimine gidilmemiş araştırmaya katılmayı kabul eden 311 hemşire araştırma kapsamına alınmıştır. Araştırmanın verileri araştırmacı tarafından ilgili literatür incelenerek ve uzman görüşü alınarak hazırlanan anket formu aracılığıyla toplanmıştır. Araştırmada etik kurul onayı, araştırmanın yapılacağı hastanelerden kurum izni ve araştırmaya katılan hemşirelerden sözlü ve yazılı olur alınmıştır. Anket formundaki bilgi soruları 100 puan üzerinden değerlendirilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler, student t testi, tek yönlü varyans analizi ve Tukey HSD testi kullanılmıştır. Hemşirelerin yara iyileşmesine ilişkin bilgi puan ortalaması 62.0±8.4 olarak bulunmuştur. Hemşirelerin eğitim düzeyi arttıkça bilgi puan ortalamalarının arttığı ve aradaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu tespit edilmiştir (p0.05). Hemşirelerin yarıya yakınının yara iyileşmesine yönelik uygulamaları, yarıdan fazlasının yara bakımına ilişkin taburculuk eğitimi uygulamalarını düzenli olarak yapmadığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak araştırmada cerrahi servislerinde çalışan hemşirelerin insizyon yeri yara iyileşmesine yönelik bilgi ve uygulamalarının yeterli düzeyde olmadığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The present research was conducted to determine knowledge and practice about location of incision wound healıng wound healing of nurses who work in surgical services. The universe of study consisted of 393 nurses who worked in surgical services of public and private hospitals in Kayseri, study sampling was not made and 311 nurses who agreed to participate in the study were recruited. Data of the research were collected through a questionnaire prepared by taking expert opinion and examining the relevant literature. Ethical approval of Ethics Committee, institutional permission from hospitals in which the study was conducted and verbal and written consents of the nurses who participated in the study were obtained. Knowledge evaluation questions in the questionnaire were based on the score of 100. Descriptive statistics, student t test, one way-anova test and Tukey HSD test were used for statistical data analysis. Mean score of knowledge about wound healing was found to be 62.0±8.4. It has been determined that as the level of nurses education increased, mean score of knowledge increased and the difference was statistically significant (p0.05). It has been determined that nearly half of the nurses did not make wound healing applications regularly, and more than half of the nurses did not make discharge education applications on wound care regularly. Consequently, knowledge and practice of nurses who worked in surgical services was found to be inadequate.