Cerrahi servislerinde çalışan hemşirelerin hemşirelik imajı ve etkileyen faktörler
Nursing images and the effectiveness factors working insurgical services
- Tez No: 488768
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KERİME DERYA BEYDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, imaj, hemşirelik imajı, cerrahi hemşireliği, Nursing, image, nursing image, surgical nursing
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Bu çalışma, cerrahi servislerinde çalışan hemşirelerin hemşirelik imajını ve etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Tanımlayıcı ve kesitsel nitelikteki çalışmanın evrenini, Şişli Florence Nigtingale Hastanesinin cerrahi servislerinde 30 Eylül-30 Ekim 2017 tarihlerinde çalışan 172 hemşire oluşturmuştur. Örneklem seçimine gidilmeden evren üzerinde çalışılmak istenmiş, ancak çalışmaya katılmak istemeyen/ raporlu-izinli hemşirelerin olması nedeniyle 155 (%90,1) hemşire örneklemi oluşturmuştur. Veri toplama işlemine başlamadan önce etik kurul onayı ve hastaneden çalışma izni alınmıştır. Veriler, tanımlayıcı veri toplama formu ve Hemşirelik İmajı Ölçeği ile elde edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde, sayı-yüzdelik hesaplamaları, Kruskal Wallis testi, Man Whitney U testi, Anova testi ve t testi kullanılmıştır. Çalışmaya katılan hemşirelerin %70,3'ü 20-25 yaş grubunda, %60,6'sı lisans mezunu, %74,2'si kadın, %85,2'si bekâr ve %84,5'inin çocuğu yoktur. Hemşirelerin %54,2'inin 1-5 yıldır meslekte çalıştığı, %55,5'inin 1-5 yıldır kurumda çalıştığı, %78,1'inin bölümdeki hemşire sayısını yetersiz bulduğu, %86,5'inin gece/gündüz vardiyası şeklinde çalıştığı, %65,2'sinin mesleğinden memnun olduğu ve %60,6'sının mesleğini değiştirmeyi istemediği belirlenmiştir. Hemşirelerin Hemşirelik Mesleğine Yönelik İmaj Ölçeği puan ortalaması 108,09±17,83 olarak bulunmuştur. Hemşirelerin yaş grubu, öğrenim durumu, cinsiyeti, medeni durumu, çocuk sahibi olma durumu, meslekte çalışma yılı ve kurumda çalışma yılı ile Hemşirelik Mesleğine Yönelik İmaj Ölçeği puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmıştır (p0,05).
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the nursing image and the affecting factors of nurses working in surgical services. The universe of the descriptive and cross-sectional study was created by 172 nurses working at the surgical services of the Swollen Florence Nigtingale Hospital between 30 September and 30 October 2017. It was desired to study the universe without going to the selection of the sample, but 155 (% 90,1) nurses sampled because of the nurses who did not want to participate in the study. Approval of the ethics committee and work permit from the hospital were taken before the data collection process started. Data were obtained by descriptive data collection form and Nursing Image Scale. Number-percentage calculations, Kruskal Wallis test, Man Whitney U test, Anova test and t test were used in the evaluation of the data. 70.3% of the nurses participating in the study are in the 20-25 age group, 60.6% have undergraduate, 74.2% are women, 85.2% are single and 84.5% have no children. 54.2% of the nurses worked for 1-5 years, 55.5% worked for the institution for 1-5 years, 78.1% found that the number of the nurses in the department was insufficient, 86.5% had the night / day shift 65.2% were satisfied with their profession, and 60.6% were not willing to change their profession. The average score of nurses' image scale for nursing occupation was 108,09 ± 17,83. age group of nurses, education, gender, marital status, having children status, years of working in the profession and institutions in the Image Scale for the nursing profession with years of study scores was statistically significant relationship between the mean (p 0.05).