Elit grekoromen güreşçilerde müsabaka süresince oluşan kilo kaybı ve laktik asit ilişkisi
Weight loss and lactic acid relation during wrestling match in elite greco-roman wrestlers
- Tez No: 353006
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ŞENEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Wrestling, greco-roman, lactate, weight loss
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışma, elit grekoromen güreşçilerde müsabaka boyunca oluşan kilo kaybı ve laktik asit ilişkisinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışma, Türkiye Güreş Federasyonu'nun 2011 yılı faaliyet programında yer alan ve 27-30/04/2011 tarihleri arasında Rusya'nın Rostov kentinde gerçekleştirilen Uluslararası Prix Samurgashev Turnuvası öncesindeki son hazırlık kampı olan Şampiyonlar Turnuvası Hazırlık Kampında gerçekleştirilmiştir. Çalışma, toplam 24 elit grekoromen güreşçinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya katılan güreşçilerin yaş ortalaması 18,61 ± 1,01 yıl boy uzunluğu ortalaması ise 173 ± 8,79 cm'dir. Araştırmaya katılanlar kendi sıkletlerindeki sporcularla bir kez müsabaka tipi antrenman yapmışlardır. Araştırmada toplam 12 müsabaka değerlendirmeye alınmıştır. Deneklerin; boy, vücut kompozisyonu, kalp atım sayıları, vücut ağırlığı, sıvı kaybı ve laktat düzeyleri ölçülmüştür. Verilerin istatistiksel analizinde SPSS 17 paket programı kullanılmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistiksel yöntemler, paired samples t testi, ilişkileri incelemek için korelasyon analizi kullanılmış ve anlamlılık p0,05) Sonuç olarak; müsabaka süresince güreşçilerde meydana gelen kilo kaybı ile yorgunluk parametrelerinden birisi olan laktat arasında bir ilişki yoktur. Bu nedenle müsabaka boyunca oluşan kilo kaybı, kanda biriken laktat konsantrasyonu ile ilişkilendirilemez. Anahtar kelimeler : güreş, greko-romen, laktat, kilo kaybı.
Özet (Çeviri)
The pupose of this study was to investigate weight loss and lactic acid relation during wrestling match in elit Greco-roman wrestlers. This study was performed in National Preparation Camp before the İnternational Prix Samurgashev Tournement that located in Turkish Wrestling Federation. Totally 24 wrestlers participated into the study. The mean age and height were 18,61 ± 1,01 years and 173 ±8,79 cm respectively. Participants wrestle with wrestlers in their weight class. Totally 12 match analyzed. Height, body composition, herath rate, body weight, weight loss and lactat levels were measured. SPSS 17 statistical software and the descriptives statistics, paired samples t test and correlation anlysis were used to evaluate data. Significant level was taken 0.05. There were significant level in weight loss, heart rate and lactate levels of wretslers when compared own groups before match and during match. But there were no statistical changes between weight loss and lactate relation before and during wrestling match (p>0.05). As a result; there are not any relation between weight loss and lactate which causes fatique. For that reason, weight loss occurs during wrestling match not related to accumulated in blood lactate.