Doğumsal kalp hastalıklı çocuklarda kateter anjiografi laboratuvarında ağrı algısı
Pain perception in children with congenital heart disease in angiographic catheter laboratories
  1. Tez No: 353028
  2. Yazar: DANİİAR AMATOV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR KULA
  4. Tez Türü: Tıpta Yan Dal Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı algısı, deri iletkenlik aktivitesi ölçümü, kalp kateterizasyonu
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Kardiyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
DOĞUMSAL KALP HASTALIKLI ÇOCUKLARDA KATETER ANJİOGRAFİ LABORATUVARINDA AĞRI ALGISI Giriş: Bu çalışmanın amacı kalp kateterizasyonu sırasındaki ağrı algısının değerlendirilmesidir. Metod: Çalışmaya Aralık/2012 - Mayıs/2013 tarihleri arasında Gazi Üniversitesi Pediatrik Kardiyoloji Bölümü'nde doğumsal kalp hastalığı olan ve kalp kateterizasyonu sağlanan 24 pediatrik hasta dahil edildi. Ağrı algısının değerlendirilmesinde işlem sırasında non-invaziv ve duyarlılığı yüksek bir yöntem olan deri iletkenlik aktivitesi ölçümü kullanıldı. Sonuçlar: İşlem öncesi ölçümler; işlem sırasındaki lokal anestezi uygulanması ve femoral İV girişim sırasındaki ölçümlerle karşılaştırıldığında algılanan ağrı düzeyi istatistiksel olarak anlamlı artmaktadır (sırasıyla; p0,0125), ketamin dozu ile ağrı algısı düzeyindeki azalma istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p=0,005). Tartışma: Günümüzde kullanımı giderek yaygınlaşan bir yöntem olan deri iletkenlik aktivitesi ölçümü ile ağrı değerlendirilmesi sağlanmaktadır. Kalp kateterizasyonu sırasında ağrı algısının varlığının bu yöntem ile objektif değerlendirilmesi ilişkili olumsuz sonuçların kontrolünde etkili olabilir.
Özet (Çeviri)
Pain perception in children with congenital heart disease in angiographic catheter laboratories. Introduction The aim of this research is the evaluation of the pain perception during heart catheterization. Method: In this research which was conducted in the Pediatric Cardiology department of Gazi University within December, 2012 and May, 2013, twenty four pediatric patients with congenital heart disease to whom heart catheterization is provided were included. During the assessment of the pain perception; skin conductance activity measurement, non-invasive and high sensitivity methods were used.