Albert Schweitzer'in mistik yönünün Anadolu tasavvufu bakış açısıyla değerlendirilmesi
Evaluation of Albert Schweitzer's mystic view under the viewpoint of Anatolian mysticism
- Tez No: 353038
- Danışmanlar: PROF. DR. M.KEMAL ATİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Albert Schweitzer, Anadolu Tasavvufu, Mistisizm, Yaşama Saygı, Albert Schweitzer, Anatolian Mysticism, Mysticism, Respect To Life
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Albert Schweitzer, Afrika'ya yardım eylemleriyle tüm dünyada ün kazanmış ve herkes tarafından takdir edilmiş bir teolog, doktor, müzisyen, hümanisttir. Ortaya koyduğu eserleri, oluşturduğu“Yaşama Saygı Felsefesi”ve yaşamını adadığı Afrika'ya yardım eylemi, iç dünyasının ve almış olduğu din eğitiminin de etkisiyle mistik bir temele dayanmaktadır. Bu mistik bakış açısını tasavvuf alanında çok önemli bir hazineye sahip olan Anadolu tasavvufu bakış açısıyla değerlendirmek, bu çerçevede bir karşılaştırma yaparak Anadolu tasavvufu ve Schweitzer'in mistik yönü arasındaki benzerlikleri ortaya koymak, tüm dünya tarafından takdir edilen bu insanı ve onun yaptıklarını bu çerçevede anlamak önemli görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Albert Schweitzer is a worlwide famous teolog, doctor, musician and a humanist. His writings, his“Respect to life”teory and his activity to help African people based on his mystic view including as a result of his inner aspect and his education of teology. It seems important to emphasize the similarities between Anatolian mysticism and Schweitzer's mystic view and understand this famous person and his mystic view in this context.