Electronic accounting and management of accounts in the public sector (Cmparative study)
Kamu sektöründe elektronik muhasebe ve hesapların yönetimi (Karşılaştırmalı araştırma)
- Tez No: 353138
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET METE DOĞANAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Elektronik muhasebe, Irak'ta, Irak'ta Muhasebe Sistemi, geliştirilmesi Muhasebe Sistemi, Electronic accounting, Accounting System in Iraq, Iraq, ImprovingAccounting system
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankaya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Elektronik muhasebe sistemleri, devlet kurumlarındaki muhasebe işlemlerinde, bir bakışta karar alma süreçlerini kolaylaştırarak ve yüksek doğruluk, hassasiyet ile verimli ve etkin bir şekilde titiz raporların hazırlanabilmesinde çok büyük öneme sahiptir.Bu araştırmanın amacı manüel muhasebe sistemlerinin yarattığı problemleri çözmek ve bunları yüksek bir hızda doğru bir şekilde rapor ve bilgi üretmede yardımcı olan elektronik sistemlerle değiştirmektir. Bu sistemler devlet kurumlarının daha sağlıklı bir biçimde muhasebe ve ticari işlemlerini gerçekleştirmesine olanak tanır ve hedeflerini yerine getirmek adına idari kararların doğru zamanda ve daha çabuk alınmasını sağlar. Araştırmanın amaçları arasında elektronik ve klasik veya manüel muhasebe imkânlarının karşılaştırarak ve diğer yandan kullanıcıların teknolojik gelişmelere ayak uydurma taleplerini karşılayabilmek, bu konuda uygun tavsiyeleri sunmayı değerlendirmeye yardımcı olabilecek açık bir görüş kazandırmak ve bu alandaki bilimsel araştırmaları incelemek de bulunmaktadır. Kamu sektöründe elektronik muhasebe kullanılan bazı ülkelerde bir karşılaştırma gerçekleştirilmiştir. Bu ülkeler Malezya, Arnavutluk, Türkiye ve Ürdün'dür.Araştırma sonuç olarak, Irak'ta elektronik muhasebenin uygulanmasında bir grup öneriyi neticelendirmekte ve yine bu ülkedeki muhasebe sistemini geliştirmeyi amaçlayarak ve bu gibi sistemleri üreten şirketlere ve bunları kullanma kararı alan şirketlere gerekli tavsiyeleri yönlendirmektedir. Herhangi bir programı kullanmak, geliştirmeye çalışmak veya var olan sistemi değiştirmek veya geliştirmeye çalışma kararı önemlidir ve uzmanlardan yardım alınmasını gerektirir.
Özet (Çeviri)
The Electronic accounting systems have a tremendous importance for its ability to produce finical reports with high accuracy and precision effectively and efficiently in governmental institutions in the accounting transactions that helps in decision making at a glance. The purpose of this research is to solve the problems that are caused by using manual accounting systems and replacing it with an electronic one, which aid in producing reports and information accurately with full speed. It helps governmental institutions to achieve accounting, business ,transactions and to make administrative decisions in the right time and quickly to accomplish its goals. Through comparing between electronic and classical or manual accounting capabilities and also to meet the desires of the users to keep pace with technological developments, to provide a clear vision that may help to evaluate and introduces appropriate recommendations in this regard through reviewing scientific researches in this field a comparison has been done among some countries that use electronic accounting in their government sectors these countries are Malays, Albania, Turkey and Jordan. The research concludes a group of recommendations for applying electronic accounting in Iraq and to improve accounting system in Iraq and direct necessary advice to companies that produce such systems and those who have the right for making decisions to use it. When making decisions to use any program, trying to develop or change the existing system the decision must be taken deeply and getting help from external experts.