Doğal kullanıcı arayüzü tasarımı eğitiminde yenilikçi ve yaratıcı çıktıları arttırmak için drama ve mim tekniklerinin kullanımı
Learning natural user interface design through creative drama techniques: New approaches to design education
- Tez No: 353142
 - Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZHAN ÖZCAN
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Güzel Sanatlar, İletişim Bilimleri, Fine Arts, Communication Sciences
 - Anahtar Kelimeler: Arayüz Tasarımı, Jetsel Tasarım, Tasarım Eğitimi, Yaratıcı Drama, Pandomim, Interface Design, Gestural Design, Design Education, Creative Drama, Mime
 - Yıl: 2014
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
 - Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Sanat Dalı
 - Sayfa Sayısı: 315
Özet
Jestlere dayalı arayüzler (GI) İnteraktif Medya Tasarımında, kullanıcıların cihazlarla jestler ve alışıldık hareketlerle etkileşime girmesine olanak tanıyan arayüzleri tanımlayan yeni bir kavramdır. Bu yönüyle mevcut İnteraktif Medya Eğitiminde daha sık konu alınan Grafik kullanıcı arayüzlerinden (GUI) ayrışmaktadır. Jestlere dayalı arayüz tasarımını öğrenmek, birçok farklı disiplin ve teknolojiyi keşfetmekle birlikte, kullanıcı odaklı tasarım felsefesini de özümsemeyi gerektirmektedir. Ancak tüm bunlar, Jestlere dayalı arayüz tasarımında yenilikçi fikirler ortaya koyabilmek için yeterli değildir. Yenilikçi fikirler için tasarımcının, henüz keşfedilmemiş teknolojileri hayal edebilme yetisini kazanması gerekmektedir. Bu araştırmanın çıkış noktası olan gözlemimiz, Grafik kullanıcı arayüzü teknolojileriyle çalışmaya alışmış öğrencilerin, genellikle bu yeni ve esnek düşünmeyi gerektiren alana adapte olmakta zorluk çekmeleridir. Jestlere dayalı arayüz tasarımı eğitimi bu sebeplerden dolayı, öğrencilerin yaratıcılığını artırmak için farklı ve yenilikçi bir tasarım düşünüşü yaklaşımı gerektirmektedir. Çalışmalarımızda yaratıcı drama tekniklerinin, Jestlere dayalı arayüz eğitiminde etkin bir yöntem olduğuna kanaat getirdik, zira bu teknikler, jestlere dayalı arayüzlerin de temelini oluşturan vücut dilini desteklemektedir. Araştırmamız, yaratıcı dramadan esinlenilen ne gibi tekniklerin İnteraktif Medya Tasarımı eğitim planında kullanılarak Jestlere dayalı arayüz tasarımı için yenilikçi fikirler geliştirmede yardımcı olacağı sorusunu cevaplamayı hedeflemektedir. Bu araştırma tezinde, problem tanımı, çözüm ve keşif odaklı egzersizleri ve rol-yapma, doğaçlama ve mim gibi drama tekniklerinden yararlanılarak geliştirilen çok sayıda yaratıcı oyunu Jestlere dayalı arayüz tasarımı eğitiminin farklı aşamalarında uygulamanın avantaj ve dezavantajlarını tartışacağız. Tasarım düşünüşü temelli Jestlere dayalı arayüz eğitiminin etkinliğini, üç aşamada yenilenerek tekrarlanmış eğitim modelimizi uygulayarak, ortaya çıkan öğrenci davranışındaki değişimler ve öğrenci projeleri üzerinden değerlendireceğiz.
Özet (Çeviri)
Gestural Interface (GI) is a contemporary concept in Interactive Media Design that refers to interfaces that let users interact with devices through the use of everyday actions and gestures, which differentiates it from standard a Graphical User Interface (GUI). Learning to design GIs requires exploring a variety of subjects and technologies as well as embracing user-centered design principles. However, this alone is not enough for innovation within GI design. One must be able to imagine technologies not yet developed. Our central observation, which forms the basis of this research, is that students that are used to working with more stereotypical technologies of GUIs typically have a hard time adapting to such a large and flexible field.Gesture based interface design education needs a different, innovative design-thinking approach in order to increase students' creative interests. Through our studies, we conclude that creative drama techniques are a convenient way of developing GI based design thinking because these techniques support the use of body language, which GIs depend on. Our study aims to answer questions regarding the ways in which techniques inspired from creative drama can be implemented into interactive media design education in order to generate innovative ideas for GI design. In this research thesis, we discuss advantages and disadvantages of problem definitions, solution and exploration-oriented exercises, and excercise derived from drama methods such as role-playing, improvisation, and mime as a way of deriving a diverse range of creative games that may be applied to different phases of design education. We argue for the effectiveness of design thinking-based GI education by applying a three times iterated education method and discussing over the change in student behavior and acquired student projects.