The role of intellectual capital in the success of new ventures field study: Private medical centers in Iraq/Sulaymaniyah
Yeni girişimlerin başarılarında fikri sermayenin rolü alan çalışması: Iraq/Sülaymanıyah'da Özel tıp merkezleri
- Tez No: 514547
- Danışmanlar: PROF. DR. SAİT PATIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Entelektüel Sermaye, Beşeri Sermayesi, Yapısal Sermaye, Müşteri (İlişkisel) Sermayesi, Yeni Girişimler, Intellectual Capital, Human Capital, Structure Capital, Customer (Relational) Capital, New Ventures
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
ÖZET Bu çalışmanın amacı“(Yeni girişimlerin başarısında Entelectual Sermayenin rolü, Saha çalışması: Iraq / Süleymaniye Özel Tıp Merkezleri)”araştırmasıdır. Araştırma, örnekleme nüfusu Özel Tıp Merkezi sektörü, 200 örnek dağıtılmış örneklemden oluşmaktadır. 7 Özel Tıp Merkezi'nde 181 yanıt verilmiş, 4 tanesi reddedilmiş ve 177'si kabul edilmiştir. Organizasyonun maddi olmayan varlıklarını yansıtan Entelektüel Sermaye, halihazırda kendi kavramı, unsurları ve değeri açısından çok ilgilenmektedir. Bu durum, diğer şeylerin yanı sıra, maddi olmayan duran varlıkların ölçümünün, bölümün maddi olmayan varlıkların geliştirilmesi ve korunmasına odaklanmasına yardımcı olması gerçeğinden kaynaklanmaktadır. Ayrıca, kurumun hisse senetlerinin değerini artırma ve artırmaya yardımcı olma hedefini de desteklemektedir. Sermaye piyasalarının etkinliği, mevcut ve muhtemel yatırımcılara daha iyi bilgi sağlayarak ve böylece volatiliteyi en aza indirerek, uzun vadede sermaye maliyetini düşürür. Entellektüel sermaye, bilgi ya da fiziksel bilgi gibi somut olmayan hammaddeleri dönüştüren ve onları daha değerli kılan bilgidir. Yeni bir firmanın büyümesinin ilk aşamalarında, uzun vadede iyi bir performans elde etmek için kaynakların tanınması ve elde edilmesi hayati önem taşımaktadır. Dolayısıyla, son yıllarda stratejik yönetim literatürü, maddi olmayan faktörlerin veya entelektüel sermayenin iş rekabetinin belirleyicileri olarak belirleyici rolünü desteklemiştir. Bu bağlamda, maddi olmayan duran varlıklar, bir işletmenin hayatındaki önemli bir dönemde maddi duran varlıklardan daha önemli ve kritiktir. Maddi olmayan duran varlıklardaki girişim gelişmekte olan bir sicile sahiptir. Ancak, yeni girişimlerin bölgelerin ve ülkelerin ekonomik büyümesine verdiği önem konusunda genel bir anlaşma olduğu görülmektedir, başarılı anlaşmaları başarısız olanlardan ayıran faktörler belirlenirken bu anlaşma çok güçlü değildir. Yeni oluşturulan şirketlerin yüksek ölüm oranı, bu faktörlerin araştırılmasının önemli bir konu olduğunu ve edinilen bilginin değeri ne kadar büyük olursa, hayatın ilk yıllarında firmaların gelişmesini destekleyeceğini belirtiyor. Bu nedenle, yeni bir girişimin başlatılmasının, girişim faaliyetini başlatmak ve çeşitli rolleri başlatmak için çeşitli varlıkların bileşimini içeren karmaşık bir süreç olduğu belirtilmelidir. Yeni girişimin fiziki, maddi veya maddi VIII olmayan, sınırlı vasıtalara sahip olması, onu yüksek derecede savunmasız bir konuma yerleştirmektedir. Bu arada, özel tıp merkezleri gibi organizasyonlar bu maddi olmayan ama değerli varlıkları yaratarak, pekiştirerek ve genişleterek performanslarını ve etkililiklerini artırabilirler. Araştırma yöntemi tanımlayıcı istatistik ve korelasyon analizi olarak seçmiştir. Örneklem büyüklüğü 177 kişidonket yöntemi ile elde edilmiştir. Toplanan anketlere güvenirlik analizi yapılarak örneklem büyüklüğü ana kütleyi temsil ettiği belirlenmiştir. Bu araştırmada, entelektüel sermaye miktarı, üç boyutu, İnsan sermayesi, yapı sermayesi ve ilişkisel (müşteri) sermaye boyutu ile ölçülmüştür. Bu boyutların her biri arasındaki ilişki incelenerek T testi ile analiz edilmiştir. Hipotezleri analiz etme sonuçları şunları göstermektedir: 1. Iraq / Sulaymaiyeh'deki özel tıp merkezlerinde entelektüel sermaye ile yeni girişimlerin başarısı arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki vardır. 2. Entelektüel sermayenin beşeri sermaye boyutu ile Iraq / Sulaymaiyeh'deki özel tıp merkezlerindeki yeni girişimlerin başarısı arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki vardır. 3. Entelektüel sermayenin yapısal sermaye boyutu ile Iraq / Sulaymaiyeh'deki özel tıp merkezlerindeki yeni girişimlerin başarısı arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki vardır. 4. Entelektüel sermayenin ilişkisel (müşteri) sermaye boyutu ile Iraq / Sulaymaiyeh'deki özel tıp merkezlerindeki yeni girişimlerin başarısı arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The intention of this study is exploration the“(The role of Intellectual Capital in the Success of New ventures, Field study: Private Medical Centers in Iraq/Sulaymaniyah) ”.The research, sampling population consisted of Private Medical Center sector, 200 sample distributed in 7 Private Medical Center, 181 were responded and 4 from them were rejected and finally, 177 of them were accepted. Intellectual Capital, that reflects the non_materials resource of the establishments, is at present extremely inspired by terms of its idea, value and component. This is expected, in other hand, to the way that measuring intangible assets helps the management sector to focus on the protection and development of non_ material assets. .Also, It supports the Organization's objectives of expanding the estimation of values, and in addition expanding the proficiency of capital markets by furnishing present and planned financial specialists with better data and thus minimizing volatility, subsequently decreasing the cost of capital in the long period. IC is knowledge that changes crude materials that may be intangible, like physical—information or information to be more valuable. In the principal stages of another company's growth, the recognition and achievement of assets will be of indispensable significance to getting great execution in the long haul. So, in the most recent decades the vital administration writing has substantiated the conclusive part of elusive components or the intellectual capital as determinative of business intensity. In such manner, immaterial resources are more huge and basic than unmistakable resources in such a significant time of the life of a business. The venture in immaterial resources is with a reputation of creating. Although, there is by all accounts general accord on the significance of new dares to the financial develop of areas and nations, that understanding isn't so solid when doling out the variables that recognize effective endeavors from fizzled ones. The high 'demise rate' of recently made organizations shows that the investigation of those variables is an essential issue and the more noteworthy the estimation of data picked up, the somewhat it will favorer the improvement of firms in the principal long stretches of life. Hence, it ought to be pointed that the beginning of another wander is a perplexing procedure including the organization of shifted resources for begin the wander's action and start the different parts. The way that the new pursuit has constrained means, regardless of whether financial, intangible or physical, places it in a place of high powerlessness. In the meantime, organizations such as the private medical centers can improve their performance and effectiveness by creating, reinforcing and expanding these intangible but valuable assets. The research method is descriptive and correlational. The sample size is 177 populations & the data collecting tool was a questionnaire for measuring intellectual capital that its reliability was determined by Cronbach's alpha method. In this research, the amount of intellectual capital was measured with its three dimensions mean, Human capital, structure capital and relational (customer) capital dimension the relationship between each of these dimensions was examined and analyzed through the T test. The results of analyzing the hypotheses indicate that: 1. There is a positive and significant relationship between intellectual capital and success of new ventures in the private medical centers in the Iraq/Sulaymaiyeh. 2. There is a positive and significant relationship between the human capital dimension of intellectual capital and success of new ventures in the private medical centers in the Iraq/Sulaymaiyeh. 3. There is a positive and significant relationship between the structure capital dimension of intellectual capital and success of new ventures in the private medical centers in the Iraq/Sulaymaiyeh. 4. There is a positive and significant relationship between the relational (customer) capital dimension of intellectual capital and success of new ventures in the private medical centers in the Iraq/Sulaymaiyeh.