İl özel idaresi
Special provincial administration
- Tez No: 353199
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜRSEL KAPLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Yerel Yönetimler, İl Özel İdaresi, Local Administrations, Special Provincial Administration
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Yerel yönetimler halka en yakın kurumlar olarak günümüz modern devletinde birçok hizmetin halka sunulmasında çabukluğu ve kolaylığı sağlamaktadırlar. Kamu hizmetlerinin sunulmasının yanında demokratikleşme konusunda da yerel yönetimlerin önemi yadsınamaz.Yerel yönetim birimlerinden birisi olan il özel idaresi, 2005 yılında 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu'nun yürürlüğe girmesiyle il yönetiminde önemli bir yer almıştır.Bu çalışmada il özel idareleri, tüm yönleriyle incelenmeye çalışılmıştır. Öncelikle yerel yönetimler ve il özel idareleri hakkında bazı kavramlar ve temel ilkeler açıklanmıştır. Daha sonra tarihsel gelişimleri üzerinde durulmuştur. Son olarak il özel idareleri, 5302 Sayılı Kanun çerçevesinde ele alınmıştır.5302 Sayılı İl Özel İdaresi Kanunu'yla, il özel idaresinin kuruluşu, organları, yönetimi, görev, yetki ve sorumlulukları ile çalışma usul ve esasları yeniden düzenlenmiştir. Bu kanun, il özel idareleri için birçok yeniliği de beraberinde getirmiştir.Sonuç olarak, il özel idarelerinin 5302 sayılı kanunla eski yapıya nazaran daha etkin, özerk, katılımcı bir yapıya kavuştuğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
As the closest establishments to citizens, local administrations provide swiftness and easiness in presenting lots of services to the public in the present modern state. The importance of local administrations cannot be overlooked besides presenting utilities, regarding the democratization as well.Special Provincial Administration, which is a unit of local administration, has taken an important place in provincial administration since the emergence of Special Provincial Administration Code numbered 5302 in 2005.In this study, Special Provincial Administrations have been examined with all aspects. First of all the basic principles and concepts about local administrations and special administrations have been explained. Then its past historical progress has been dealt with. Finally, Special Provincial Administrations have been tackled within the scope of Code 5302.Through the Special Provincial Administration Code numbered 5302; the establishment, organs, administration, tasks, authorizations, responsibilities, working methods and essentials have been re-organized. This code has also brought many changes for special provincial administrations.As a result, it has been found out that Special Provincial Administration Code numbered 5302 is more effective, more autonomous and more participant than the old code.