Irak Türkmen Türkçesinin Bayat Ağzı
Iraq Turkmen Turkish's Bayat Diaylect
- Tez No: 353241
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT TOKATLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Iraq Turkmen Turkish, Bayat dialect, phonology, morphology
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Türkçenin Azeri sahasına dâhil olan Irak Türkmen Türkçesi, bütün Irak Türklerinin konuştuğu ağızları kapsamaktadır; Ancak Irak'ta konuşulan Türk ağızları genel olarak aynı çizgide olmasına rağmen kimi ağız ayrılıkları ortaya çıkmıştır. Bu ayrılıkların en önemlisi“ng”sesinin“-v-”ve“-y-”ye dönüşmesidir. Bu noktadan hareketle Irak'ta konuşulan Türkçe“V”ve“Y”olmak üzere iki ana gruba ayrılır.“V”grubuna dâhil olan şehir, kasaba ve köyler şunlardır: Kerkük, Erbil, Dakuk, Hanekin ve Mendeli;“Y”grubuna dâhil olanlar ise: Tellafer, Altınköprü, Tisin, Beşir, Tazehurmatı, Tuzhurmatı, İmamZeynelabdin, Kifri, Karatepe ve Bayat bölgesidir. Bu çalışmada“Y”grubuna dâhil olan Irak Bayat bölgesinde konuşulan Bayat Ağzının ses ve şekil bilgisi araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The speech of the Iraqi Turkmens is classified among the Azerbaijan Turkish dialects. Although, Iraq Turkmen Turkish dialects being in the same class but there is simple difference among them. The important difference is transition of the consonants from“ng”to“-v-”and“-y-”. From this point it is possible to classify Iraq Turkmen Turkish dialects into two classes:“V”and“Y”. Cities, towns and villages that classified in“V”group are: Kerkuk, Erbil, Dakuk, Hanekin and Mendeli. But, Tellafer, Altınkopru, Tisin, Beshir, Tazehurmatı, Tuzhurmatı, Imam Zeynelabdin, Kifri, Karatepe and Bayat regions are belong to“Y”group.In this thesis the phonoloy and morphology of Bayat dialects of Iraq Turkmen Turkish has been researched