Y kuşağında mobbing algısı üzerine bir araştırma
Research on the perception of mobbing in generation Y
- Tez No: 353295
- Danışmanlar: DOÇ. DR. F.TUNÇ BOZBURA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Mobbing, Y kuşağı, Mobbing, Generation Y
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Çalışma ortamında bireyi uzun yıllar boyunca hem fiziksel hem de ruhsal yönden etkilemesine rağmen ancak 1990?lı yıllardan itibaren adı konulabilen ve incelenmeye başlanan mobbing kavramı ile ilgili araştırmaların çoğu mağdur ile yapılan yüz yüze görüşmelere dayanmakta ve bu konuda ki sayısal verilerin azlığı dikkat çekmektedir.Bu çalışmanın amacı Y kuşağı çalışanlarının mobbing algılarının, demografik değişkenler karşısında değişim gösterip göstermediğini saptamaktır. Araştırmaya İstanbul ilinden 88 çalışan ve 12 yönetici katılmıştır. Araştırmaya katılan 100 kişinin anket sorularına verdikleri yanıtların değerlendirilmesi sonucunda, Y kuşağı çalışanların yıldırma algısı düzeylerinin yüksek olmadığı tespit edilmiş, ayrıca toplam ölçek puanlarında ve alt boyut değerlerinde cinsiyet, yaş, medeni durum ve mevcut işyerinde çalışma süresi gibi demografik değişkenler açısından herhangi bir farklılığa rastlanmamıştır. Bununla birlikte eğitim durumu ve çalışma durumu ile mobbing algısı arasında anlamlı fark tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Although influencing many workers? physical and psychological health for years research on ?workplace mobbing? have been conducted only since 1990s. As most of research are based on face to face interviews with victims, there is a shortage of quantitative data on this topic. The aim of this study is to determine, the mobbing perception of Generation Y according to demographical variables whether it changes. 88 employees and 12 managers participated in the survey Istanbul province. Results based on the responses of 100 participants indicate that, the level of mobbing perceptions of workers in Generation Y is not high and there are no differences in these perceptions according to demographic variables like gender, age, marital status and working duration. However, education level and employment status were statistically significant difference between the perception of mobbing.