Sportif ve finansal performansta verimlilik açısından Galatasaray futbol kulübüne bir bakış
An investigation on sportive and financial performance efficiency of Galatasaray football club
  1. Tez No: 353301
  2. Yazar: ŞEVKET KOCAAYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Galatasaray, SüperLig, etkinlik skorları, Veri Zarflama Analizi (VZA), transfer politikası, Galatasaray, SüperLig, efficiency scores, Data Envelopment Analysis (DEA), transfer policy
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu makalede, Veri Zarflama Analizi (VZA) metodunu kullanarak, Galatasaray futbol klübünde 1986 ? 2005 yılları arasında uygulanan futbolcu ve antrenörlere yönelik transfer politikalarının klübün sportif ve finansal performans verimine etkilerini değerlendiriyoruz. Klübün performans analiz çalışmasında finansal parametreler için proxy verileri ile yapılması gerekti. Diğer liglerde daha önce yapılan çalışmalarda elde edilen sonuçlara benzer olarak, sportif performansa göre en iyi takımın en karlı takım olması gerekmediği görülüyor. Galatasaray?ın performansını yıllar içinde kendisiyle karşılaştırarak kendi örneğimizde paralel sonuçlar aldık. Düşük ortalama verimlilik değerlerinin yetersiz finansal rasyolarla birleşimi bize Galatasaray?ın incelenen dönemde uzun yıllar verimlilikten uzak olduğunu gösteriyor. Galatasaray?daki verimsizliğin ilk kaynağı transfer usulüyle ve transferler için yapılan fazla harcamalarla bağlantılı. Sık antrenör değişimi takımda istikrarlı bir oluşumu engelliyor. GS futbol Klübünün uzun bir süre mali ve sportif performans tutarlılığını koruyamamasının nedeni olarak analiz sonuçları çoğunlukla tutarsız, kısa vadeli, mali sorunlara yol açan spor yönetimi politikalarına işaret ediyor. Analiz sonucunda ulusal ligin tepesinde yer alan klübün Avrupa Kupalarında da başarılı olmasının ancak Süper Lig?in çok üstünde bir sportif performansa ulaşmasıyla mümkün olabildiği ve bu durumun finansal açıdan yönetiminin zor olsa da, uzun vadeli yönetim politikalarıyla sürdürülebilir olduğu anlaşılıyor.
Özet (Çeviri)
In this paper we evaluate the effects of transfer policies regarding players and trainers on performance efficiency of Galatasaray football club from 1986 to 2005 using Data Envelopment Analysis (DEA). Study of club?s performance had to be done with proxy data for financial parameters. Similar to previous works on other leagues, best team considering sportive performance is not necessarily the most profitable club. Comparing Galatasaray?performance with itself over the years, we got similar results also in our sample. Low average efficiency scores combined with insufficient financial ratios show that Galatasaray is far away being efficient over many years. The first source of inefficiency in Galatasaray is linked to failures in usage of transfers and over-expenditures for them. Frequent change of trainers prevents establishment of a stable team. Despite Galatasaray Club couldn?t hold its financial and sportive performance stable over a period. Results of analysis exhibit a deterioration of conditions in which club?s football team operates, mainly driven by inconsistent sportive decisions for shortterm causing financial troubles. Results of analysis show that in order to be successful in European Championships, the Galatasaray football club should achieve a sportive performance at a much higher level than the national leagues. Although this target requires management of financially difficult circumstances, only long-term management strategies would enable sustainability of this high performance level.