Çalışanların iş tatmin düzeylerine yöneticilerinin etik liderlik davranışlarının etkisi
Effects of ethical leadership behaviour of the managers on employees job satisfaction levels
- Tez No: 353300
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MERAL ELÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İletişim Bilimleri, Labour Economics and Industrial Relations, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Etik, Etik Liderlik, İş Tatmini, yaş, kıdem, Ethics, Ethical Leadership, Job Satisfaction, age and tenure
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Günümüzün yoğun rekabet koşulları, işletmelerin çalışanlarının en etkin ve verimli şekilde çalışmalarına imkan sağlamalarını zorunlu kılmaktadır. Bu zorunluluk çalışanların iş tatminlerinin sağlanmasına verilen önemi artırmaktadır. İşletmeler belirlenmiş hedef ve amaçlara işletme içerisinde yüksek iş tatminine sahip çalışanlarla ulaşabilir. Bundan dolayı, yöneticiler çalışanların iş tatminlerini etkileyen faktörleri belirlemek ve iyileştirmek zorundadırlar. Yöneticilerin göstermiş olduğu etik liderlik yaklaşımı çalışanları çeşitli yönlerden etkilemekte, aynı şekilde çalışanların varlığı da yöneticilerin liderlik yaklaşımlarını etkilemektedir. Çalışanların iş tatminini arttıracak etmenleri sağlamak etik liderlerin önemli görevlerinden biri olması nedeniyle bu araştırma, bu konuya açıklık kazandırmayı hedefleyerek, liderlik yaklaşımlarından etik liderlik kavramının çalışanların iş tatmin düzeylerini arttırmadaki etkisinden bahsedecektir.Bu araştırmanın en temelde amacı işletmelerde algılanan etik liderlik davranışlarının çalışanların iş tatmini algılamalarını arttırma yönündeki etkilerini incelemektir. Bu maksatla, 12 farklı sektörde faaliyet gösteren 49 özel firmada ve kamu kuruluşunda çalışmakta olan ağırlıkta personel ve yöneticilerden oluşan örneklem gurubuna (N=958) anket uygulaması gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın amacına yönelik oluşturulmuş hipotezler, SPSS 11.5 programında çeşitli istatistik teknikleri kullanılarak analiz edilmiş ve çıkan sonuçlar yorumlanmıştır. Analizler neticesinde, etik liderlik tarzının ve kıdem durumunun iş tatminini pozitif yönde etkilediğine bunun yanında yaş durumunun negatif etkilediğine dair bulgular elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today?s intensive terms of competition forces the employees to work efficiently. This indispensability increases the importance of job satisfaction for them. The businesses together with the employees may reach to job satisfaction by means of specified targets and aims. For this reason the managers have to find out and enhance the factor that affect the job satisfaction. While ethic sense of leadership shown by the manager affects the employers similarly the presence of the employers affects the sense of leadership of the managers. Since increasing the job satisfaction of the employers is one of the missions of the ethic leaders this investigation is going to mention the importance of increasing the job satisfaction of the employers.The main purpose of this research is to analyze the affects of ethical leadership behavior on employees job satisfaction. For that purpose, sample group has been constitude of 958 employees and supervisors from 49 different private and public companies which are in business in 12 different sector. The hypotheses formed according to main purpose of the research analyzed and interpreted by results of statistic techniques which are used in SPSS 11.5 program. As a result of these analysis, ethical leadership style and tenure affect job satisfaction positively furthermore, age affect job saticfaction negatively,findings about was obtained.