Futbolda seyircisiz maçlarda uygulanan tutundurma çabalarının kadın taraftarlar üzerindeki etkisine yönelik bir araştırma
A research on the impacts of promotion of play without fans on women's spectators
  1. Tez No: 353307
  2. Yazar: İPEK PERAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CANER GİRAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın, Tribün, Futbol, Taraftar, Woman, Stand, Football, Supporte
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Futbol Federasyonu?nun futbol kuluplerine verdiği seyircisiz maç oynama cezası yerine ?kadınlara ve çocuklara (belli yaş altındaki erkek çocuklar dahil) ücretsiz maç seyretme? uygulaması konusunda akademik bir araştırma yapılmaktadır. Betimsel nitelikteki bu çalışmada, kadınlara ve çocuklara ücretsiz maç seyretme uygulamasının kadın taraftarları üzerindeki etkilerini ve uygulamanın yarattığı bu etkilerin Türk sporunun bazı önemli sorunlarının çözümünde katkı sağlayabilme durumu araştırılmıştır. Araştırmada öncelikle konuyla ilgili daha önce yapılmış çalışmalar taranmıştır. Daha sonraki süreçte geliştirilen araştırma ölçeği uygulamaya geçirilmiştir. Araştırma ölçeği araştırmacının kendisi tarafından geliştirilmiş, bu süreçte uzman görüşü alınmış ve araştırma formlarının geçerliliği ve güvenirliliği pilot çalişmayla test edilmiştir. Araştırma İstanbul?da gerçekleştirilmiş, çalışmaya ücretsiz müsabaka seyretme uygulamasına dahil olan tesadüfi olarak belirlenen 350 kadın taraftar katılmış ancak 210 kullanılabilir anket formu elde edilebilmiştir. Araştırmada elde edilen bulguların analizi için uzman kişilerden destek alınmış ve SPSS (Statistical Packet for Social Sciences) programından yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda TFF?nin başlatmış olduğu ücretsiz maç seyretme uygulamasının, kadın taraftarlar tarafından sosyal anlamda olumlu görülmesine rağmen toplumumuzda kadınlar tarafından ayrımcılık olarak algılanmasına sebebiyet verebileceği algısı ağır basmaktadır.
Özet (Çeviri)
The Football Federation has adopted a new application of enabling women and children(including boys under a certain age) to watch a football match free instead of penalizing a football club to play without spectators. And an academic research has been carried out about this topic.In this study with descriptive concepts, the effects of the application of free match views for women and children on the spectators and the contribution it gives on solving some problems in Turkish football is being researched. In the study, the previous studies were examined. The research forms which hwere developed later on, were put into practice. These research forms were developed by the researcher herself. Experts' opinions was taken and the research forms' validitity and reliability were tested during the process. The research was carried out in Istanbul. The study was joined by 350 women from the above mentioned application and 210 usable surveys were obtained. Expert support was taken during the analysis of the findings of the study and the SPSS (Statistical Packet for Social Sciences) was used. As a result of the research of free view match application done by TFF despite receiving positive feedback by the female spectators, there still seems to be a possible descrimination of free view match of female spectators in our community.