Yazko Edebiyat Dergisi üzerine bir inceleme
A review on Yazko Edebiyat Magazine
  1. Tez No: 353364
  2. Yazar: DENİZ DEPE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Yazko Edebiyat, YAZKO, Literature Magazines in period of Republic
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 246
Özet
Servet-i Fünûn'dan bu yana edebiyat dergileri, Türk edebiyatının kaderini belirleyen bir öneme sahiptir. Şairlerin şiirleri, kitap halinde yayınlanmadan önce dergilerde yer alır; hikâyeler, romanlar dergilerde tefrika edilir. Edebiyat dergileri döneminin nabzını tutar, tartışmalara sebep olur. Batı edebiyatından hikâye, şiir, inceleme yazıları çevrilerek buralarda yayınlanır; özetle modern edebiyat dergiler sayesinde değişir ve gelişir. Yazko Edebiyat dergisi de, özellikle 1980 ihtilalinin hemen ardından çıkan bir dergi olması sebebiyle kıymetlidir. YAZKO'nun 1980'li yılların en etkili ve popüler kurumlarından biri olması, o yılların önemli yazar, şair ve eleştirmenlerinin Yazko Edebiyat dergisinin çevresinde toplanmasına sebep olmuştur. Attila İlhan, İlhan Berk, Ece Ayhan, Selim İleri, Pınar Kür, Nazlı Eray, Hilmi Yavuz, Kemal Sülker, Murathan Mungan, Tomris Uyar, Turgut Uyar, Edip Cansever gibi isimlerin şair, öykücü, eleştirmen olarak yer aldığı dergi, 1980-1986 yılları arasındaki edebiyat ortamını, tartışmalarını, popüler olan edebi akımlarını görebilmek adına önemli bir kaynaktır. Bu çalışmada da Yazko Edebiyat'ın tüm sayıları taranmış, ön plana çıkan meseleler ile ilgili araştırma yapılmış ve aynı yıllarda çıkan diğer edebiyat dergileri incelenmiş; Yazko Edebiyat'ın dönemindeki önemi gösterilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
From Servet-i Fünûn to todays, Literature Magazines are very important for Turkish Literature. Poems are published on magazines before books; stories, novels are serialised. Literature magazines keep the period's finger on the pulse, cause some discussion. Stories, poems and critics are translated from Western literatüre and published on these magazines; tu sum up modern literature changes and progresses by literature magazines.Yazko Edebiyat is very important because it was published after 1980 revolution. YAZKO was one of the most important and famuous corporotion, so many important writers and poets were in Yazko Edebiyat. This magazine that has Attila İlhan, İlhan Berk, Ece Ayhan, Selim İleri, Pınar Kür, Nazlı Eray, Hilmi Yavuz, Kemal Sülker, Murathan Mungan, Tomris Uyar, Turgut Uyar, Edip Cansever is a important source for understanding literature atmosphere, discussions, popular literature movements in 1980-1986.In this thesis, all of the issues of Yazko Edebiyat were scanned, important matters were researched and the other literature magazines from the same period were analyzed so the importance of Yazko Edebiyat was beingtried to emphasize.