Mevlid ve naatlarda Peygamber tasavvuru
The perception of prophet mevlid and na'ts
- Tez No: 353376
- Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Mevlid, Na't, Kutlu Doğum, Peygamber Sevgisi, Mevlid, Na't, Prophet's Birthday, Love of The Prophet
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
Algıların değiştiği her dönemde Allah Teâla, insanlığı doğruya sevk etmek için elçiler göndermiştir. Hz. Muhammed de (s.a.v.) insanları hakka, hakikate çağıran en son elçidir. Son peygamber oluşu ve habibullah olarak nitelendirilmesi insanların bakışlarını kendine çevirmişitr. Hatta varlığı anlamlandırma noktasında her şey O?na bağlanmıştır. O?na (s.a.v.) duyulan sevgi, çeşitli şekillerde ortaya konulmuştur. Şu rahatlıkla söylenebilir ki insanlık içerisinde en fazla kendisinden söz edilen, Hz. Muhammed?dir. Zaman içerisinde, Hz. Muhammed?in ana tema olarak yer aldığı dini edebi türler ortaya çıkmıştır. Bunlardan ön plana çıkanlar ise, mevlit ve na?ttır. Her ikisinin temelinde Hz. Peygamber?i (s.a.v.) övme/yüceltme söz konusudur. Peygamberi sevme, tabi olma zaten dinin esasları içerinde çeşitli şekillerde temellendirilen bir husustur. Bizim bu çalışmada amacımız ise peygamber sevgisinin bu iki dini edebi türde nasıl ifade edildiğidir. Doğası, duygusallığı ve abartıyı barındıran bu alanda Hz. Muhammed nasıl tasvir edilmiştir. Bu edebi türler muhatapları üzerinde nasıl bir etkiye sahiptir? Şairlerin eserlerinde ön plana çıkardıkları ve ortaya koydukları ?peygamber tasavvuru? nasıldır? Diğer taraftan son zamanlarda kutlu doğum faaliyetlerinde de söz konusu alanlardan istifade edilmesi, bizleri dini-edebi bu alanda inanç temellerini ortaya koymaya çalışan bir araştırma yapmaya sevk etmiştir. Giriş kısmında mevlid ve na?tla ilgili bir bölüme yer verdikten sonra, tezin diğer alanlarında, Hz. Peygamber?in doğumu, doğum anında meydana gelen hadiseler üzerinde durulmuştur. Hz. Peygamber?in eserlerde çokça vurgulanan yönleri örneklemlerden hareketle değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Allah sent messengers to the humanity shipped the truth in every period that changed perceptions. Hz. Muhammed is the last messenger calling to truth the people. As a last prophet and habibullah has attracted people?s sights. Even everything attributed to him to make sense of presence. The love for Him emerged in different ways. These can easily be said that the most mentioned person among the people is Hz. Muhammed. Over time, religious literary genres have emerged Hz. Muhammed subject area as a main theme. Mevlid and Na?t is more prominent than other genres. The both of them has praise and exaltation to prophet. In the love of the prophet and to be subject to him based on the principles of religion is a major concern. The purpose in this study, is to reveal how the love of the prophet is expressed of in both types. How the literary genres has effect on their counterparts? What is the conception of the prophet in the works of poets? On the other hand, nowadays in the prophet?s birthday activities is benefiting from these areas, therefore, we felt the need to make this study which demonstrate the basics of faith as religious and literary. After giving the mevlid and na?t in the introduction, we have focused on the birth of the Hz. Prophet and on the events that occured at birth, in the other fields of the thesis. Greatly highlighted aspects of the Hz. Prophet was evaluated on the basis of samplings the Works.