Amerikan asma anaçlarında köklenmeyi artırıcı bazı uygulamalar
The same treatments on improving rooting of american grapevine rootstocks
- Tez No: 353450
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KELEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Amerikan asma anacı, ıslatma, ısıtma, indol butirik asit, köklenme, American grapevine rootstock, saoking, heating, Indole Butyric Acid, rooting
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışma, 110 R, 1103 P, 140 Ru, 5 BB, 41 B ve 99 R Amerikan asma anaçlarının köklenme oranı, kök kaliteleri, sürme oranları ve sürgün uzunlukları üzerine alttan ısıtma ve suda ıslatma uygulamaları ile farklı İndol 3- butirik asit (IBA) dozlarının (0, 1000, 2000 ve 3000 ppm) etkilerinin araştırılması amacıyla cam serada sisleme ünitesinde yürütülmüştür. Araştırmada köklendirme ortamı olarak perlit kullanılmıştır. Araştırma kapsamında, anaçların köklenme oranları (%), kök sayıları (adet), kök uzunlukları (cm), sürme oranları (%) ve sürgün uzunlukları (cm) saptanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; anaçların etkileri önemli bulunmuştur. Köklenme oranı açısından 5 BB (% 98.54), 41 B (% 96.04), 99 R (% 91.66) ve 1103 P (% 88.54); kök sayısı bakımından 1103 P (16.77 adet); kök uzunluğu bakımından 41 B (6.93 cm), 1103 P (6.67 cm), 5 BB (6.56 cm); sürme oranı bakımından 1103 P (% 53.49), 99 R (% 53.41), 140 Ru (% 53.05), 5 BB (% 50.57), 110 R (% 48.47); sürgün uzunluğu bakımından 5 BB (% 12.45), 140 Ru (% 11.81), 1103 P (% 11.56), 110 R (% 10.42), 41 B (% 10.13) anaçları en iyi sonucu vermiştir. Suda ıslatma ve alttan ısıtma uygulamaları da araştırmada etkili bulunmuştur. Köklenme oranı açısından alttan ısıtma+suda ıslatma (% 97.64); kök sayısı bakımından alttan ısıtma+suda ıslatma (16.38 adet), alttan ısıtmasız+suda ıslatma (13.55 adet) ve alttan ısıtma+suda ıslatmasız (11.63 adet); kök uzunlukları bakımından alttan ısıtma+suda ıslatma (6.81 cm), alttan ısıtmasız+suda ıslatma (6.28 cm), alttan ısıtma+suda ıslatmasız (6.07 cm); sürme oranı bakımından alttan ısıtma+suda ıslatma (% 53.84), alttan ısıtmasız+suda ıslatma (% 51.82), alttan ısıtma+suda ıslatmasız (% 50.36); sürgün uzunlukları bakımından alttan ısıtma+suda ıslatma (12.25 cm) ile en iyi sonucu vermiştir. IBA dozlarının kontrole göre köklenme oranı, kök sayısı, kök uzunluğu ve sürme oranlarını artırdığı, ancak hormon dozları arasında köklenme oranı, kök sayısı, kök uzunluğu ve sürme oranı bakımından istatiksel bir farklılığın olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in order to investigate of effects of bottom heating, water soaking and different doses indole 3-butyric acid (0, 1000, 2000 and 3000 ppm) on rooting rate (%), root number (n) and root length (cm), shooting rate (%) and shoot length (cm) in 110 R, 1103 P, 140 Ru, 5 BB, 41 B and 99 R American grapevine rootstocks. The study was performed using mist system in a glasshouse. Perlite was used as rooting media in the experiment. According to the results, effects of rootstocks were found important statistically. The best results were taken in terms of rooting rate in 5 BB (% 98.54), 41 B (96.04 %), 99 R (91.66 %) and 1103 P (88.54 %); in respect of number of roots in 1103 P (16.77 number); in respect of root lengths in 41 B (6.93 cm), 1103 P (6.67 cm), 5 BB (6.56 cm); in respect of shooting rate in 1103 P (53.49 %), 99 R (53.41%), 140 Ru (53.05 %), 5 BB (50.57 %), 110 R (48.47 %); in respect of shoot lenghts in 5 BB (12.45 cm), 140 Ru (11.81 cm), 1103 P (11.56 cm), 110 R (10.42 cm), 41 B (10.13 cm) rootstocks. The best results in the research were obtained in terms of rooting rate in bottom heating+water soaking (97.64 %); in respect of number of root in bottom heating+water soaking (16.38 number), bottom unheating+water soaking (13.55 number) and bottom heating+not water soaking (11.63 number); in respect of root length in bottom heating+water soaking (6.81 cm), bottom unheating+water soaking (6.28 cm), bottom heating+not water soaking (6.07 cm); in respect of shooting rate in bottom heating+water soaking (% 53.84), bottom unheating+water soaking (% 51.82), bottom heating+not water soaking (% 50.36); in respect of shoot length in bottom heating+water soaking (12.25 cm). Rooting rate, root number, root length and shooting rate higher than control application in IBA application. However, it was determined that difference between the hormone doses statistically non-significant.