Bor katkılı portland çimentosu ile üretilen betonların mühendislik özellikleri ve yüksek sıcaklık etkisi
The engineering properties and high temperature effects of concrete produced with portland cement boron mixtured
- Tez No: 353465
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEMSETTİN KILINÇARSLAN, DOÇ. DR. METİN DAVRAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Borik asit [B(OH)3], çimento hidratasyonu, mekanik özellikler, nötron soğurma kapasitesi, priz süresi, yüksek sıcaklık, Boric acid [B(OH)3], cement hydration, the high temperatures, the mechanical properties, the neutron absorption capacity, the setting time
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yapı Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
Bu tez çalışmasında, B2O3 kaynağı olarak kullanılan B[OH]3 ile birlikte priz hızlandırıcı ve harç gözenek suyunun alkanitesini artırıcı kimyasal katkı maddeleri kullanımının çimento hidratasyonuna, priz süresine ve mekanik dayanımına etkisi araştırılmıştır. Elde edilen bulgular neticesinde en yüksek %B2O3 oranında ve bu oran için en uygun kimyasal katkı maddesi ile beton üretilmiştir. Üretilen bu beton haricinde biri Borlu Aktif Belit (BAB) çimentosu diğeri Portland CEM I çimentosu kullanılarak iki ayrı kontrol betonu da üretilmiştir. Üretilen üç ayrı tip beton üzerinde çeşitli taze ve sertleşmiş beton deneyleri uygulanarak elde edilen veriler birbirleriyle karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak bor bileşiklerinin çimento hidratasyonu kontrolü amacıyla katkı maddesi olarak kullanılabileceği, hidratasyon reaksiyonundaki gecikmenin sodyum alüminat katkısı kullanımı ile denetlenebileceği belirlenmiştir. Ancak BAB betonu örneklerinin kontrol örneklerine göre daha fazla nötron soğurma kapasitesi sergilerken, BSA betonu örneklerinden beklenen yarar sağlanamamıştır. Bu durum, BSA betonunun ağırlıkça B2O3/c oranının BAB betonuna göre yaklaşık 3 kat daha düşük olmasına bağlanmıştır. Ayrıca elde edilen sonuçlar doğrultusunda, bor katkısının betonun yüksek sıcaklıklar altındaki dayanımına olumlu bir etkisi olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the using of B[OH]3 as source of B2O3 and the using of chemical additives as the setting accelerator and the alkalinity increaser of the mortar pore water to the cement hydration, for setting time and mechanical strength were investigated. As a result of the findings, the concrete was produced by the appropriate chemical additives for the highest ratio % B2O3. Also two different types (control) concrete was produced by using boron modified active belite cement (BAB) and portland cement as binding material. On produced concretes as three different types, various fresh and hardened concrete experiments were performed and the data obtained were compared with each other. As a result, boron compounds may be used as additives to control hydration of cement, the delay of the hydration reactions can be controlled by use of sodium aluminate contribution was determined. However concrete samples of BAB were showed more neutron absorption capacity than the control samples, the expected benefits from concrete samples of BSA has not been provided. This stuation was thought to be due to that BSA concrete has approximately 3 times lower B2O3 / cement ratio by weight compared to BAB concrete. Also according to the results obtained was determined that there is not a positive effect of boron additives in concrete strength under the high temperatures.