Farklı ekolojilerde açıkta ve örtü altında elma fidanlarının gelişimi ve performanslarının belirlenmesi
Determination of performance and development of apple nursery in greenhouse and open field in different ecologi̇es
  1. Tez No: 353578
  2. Yazar: DERYA ÖRMECİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ATİLLA AŞKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Elma, ekoloji, örtü altı, M 9, MM 106, Golden Smoothee, Red Chief, Apple, ecology, greenhouse, M 9, MM 106, Golden Smoothee, Red Chief
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışma bazı yeni elma çeşitlerinin MM 106 ve M 9 anacı üzerinde farklı ekolojilerde ve örtü altında fidan gelişim performanslarını belirlemek amacıyla Isparta açık, Isparta örtü altı ve Aydın Söke'de yürütülmüştür. Bu amaçla Isparta açık arazi parselindeki fidanlar kontrol olarak belirlenerek, Isparta örtü altı parseli ile Aydın Söke adaptasyon parselinde bulunan fidanlar; fidan boyları, dal sayıları, dal uzunlukları dal açıları, ilk dal yükseklikleri, fidan gövde çapları ve kök sayıları gibi morfolojik parametreler bakımdan karşılaştırılmıştır. Araştırma sonucunda yapılan ölçümlerde Aydın Söke parseli kontrole ve örtü altına göre tüm parametreler bakımından en yüksek değerlere ulaşmış, örtü altına alınan fidanlar ise Söke'de yetişen fidanlara morfolojik parametreler bakımından yakın değerlere ulaşmışlardır.
Özet (Çeviri)
The aim of the present study is to determine the nursery development performance of some new apple cultivars on MM106 and M9 apple rootstock in greenhouse and different ecologies. An open field and greenhouse in Isparta and an open field in Aydın/Söke were chosen to conduct the study. The nursery in the open field in Isparta was determined as control group. The nursery in Isparta open field and the nursery in Aydın adaptation field were compared in respects of morphologic parameters such as tree height, number of lateral, length of lateral angle of lateral, height of lateral, tree diameter, and number of root. At the end of the study, it was concluded that the field in Aydın/Söke reached the highest values in respect of all parameters compared to the control and greenhouse field. On the other hand, the nursery in greenhouse reached similar values in respect of morphologic parameters with the nursery in Söke.