Çanakkale bölgesinde kullanılan paragat takımlarında hedef dışı av kompozisyonunun araştırılması
Investigation of bycatch composition in longline fisheries in Çanakkale region
  1. Tez No: 353596
  2. Yazar: OSMAN ODABAŞI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR ALTINAĞAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Balıkçılık Teknolojisi, Fisheries Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Hedef Dışı Av, Iskarta, Tesadüfi Av, Paragat, Bycatch, Discard, Incidental Catch, Longline
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Paragat avcılığı Dünya ve Türkiye'deki kıyı balıkçılığında önemli bir yer oluşturmaktadır. Avcılık esnasında paragat takımlarına hedef türlerin dışında hedeflenmeyen türlerde yakalanmaktadır. Hedeflenmeyen türlerin ıskarta olarak atılması dünya çapında ticari balıkçılar arasında oldukça yaygındır ve yaklaşık yıllık 7,3 milyon ton olduğu tahmin edilmektedir. Ticari balıkçılığın ekolojik olarak sürdürülebilmesi için birçok gelişmiş dünya ülkesi hedef dışı av için politikalar geliştirmektedirler. Hedef dışı balık türlerinin ve miktarlarının belirlenmesi, balıkçılık yönetiminde hesaba katılmayan ölüm oranlarının tespitinde çok büyük önem arz etmektedir. Bu çalışmada Çanakkale bölgesinde yaygın olarak kullanılan ekolojiye diğer av araçlarına oranla daha az zarar veren paragat takımları ile yapılan avcılıkta yakalanan hedef dışı avların türlerini ve miktarlarını belirlemek amaçlanmaktadır. Çalışmada toplam 3 çeşit paragat takımı ve 40 tekar avcılık yapılarak 28800 sayıda iğne denize atılmıştır. Paragat avcılığı faaliyeti sonucu 11 sınıf, 36 aileye ait toplam 61 tür yakalanmıştır. Toplam av miktarının %37'si hedef tür, %17'si tesadüfi tür ve %46'sı ıskarta türler olarak gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Longline line fisheries have an important place in smale scale fisheries in Turkey and all over the world. Not only target species but also bycatch species are caught during long line fisheries. Discard of the bycatch is commonly practiced by the commercial fisheries worldwide and is estimated as 7,3 million tons annually. In order to ecologically sustain commercial fisheries many developed countries are setting up bycatch policies. Estimation of the amount and identification of the bycatch species is an important part of the unaccounted mortality rates for fisheries management. In this study, surveys were conducted with the Canakkale longline fisheries fleet and a total of 34 fish species were captured. During this survey total of 9 target species, 7 incidental species and 18 discard species were caught within the purse seine fisheries. Total catch rates included about 74.73% of target species, 0.17% of incidental species and 25.11% of discard species. European sprat (Spratus spratus) was the most dominant (99.65%).