Eğitimde çizge kuramı
Graph theory in education
- Tez No: 353648
- Danışmanlar: PROF. DR. EROL BALKANAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Çizge, Yönlü Çizge, Yönlü ĠĢaretli Çizge, Bağlantılılık, Optimal Bağlantılılık, Network, Networkta Roller, Merkezlik ve Prestij, Yoğunluk, Graph, Directed Graph, Directed Signed Graph, Connectivity, Optimal Connectivity, Networks, Roles in Networks, Centrality and Prestige, Density
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Bilgisayar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu çalıĢmada çizge kuramının eğitim sistemine bazı uygulamalarının verilmesi amaçlanmıĢtır. Bu bağlamda önce çizge kuramının temelleri anlatılmıĢ sonra da ―Çizgelerde Bağlantılılık ve Optimal Bağlantılılık‖ kavramı açıklanmıĢtır. Ayrıca Networklarla ilgili temel kavramlar üzerinde durulmuĢtur.Bu bağlamda networklarda bireysel rolleri temsil etmemize yarayan ―Yıldız, Köprü, Darboğaz, Yalıtık köĢe‖ gibi kavramlar ve yapısal özelliklerin temsilinde kullanılan ―Merkezlik, Prestij, Yoğunluk‖ gibi kavramlar incelenmiĢtir. Tezde amaçlandığı üzere, Yönlü iĢaretli çizgeler ve Optimal bağlantılılıkla ilgili uygulamalara yer verilmiĢtir.
Özet (Çeviri)
In this study,our aim is to give some applications of graph theory in system of education. In this context, first described the basics of graph theory then“the concept of connectivity in graphs”is explained. It is also given fundamental concepts of Networks. Besides these, individual roles in networks such as ―Stars, Bridges, Bottlenecks, Isolated vertices‖ and structural features such as ―Centrality, Prestige and Density‖ were examined. Some applications of ―Directed Signed Graphs and Optimal Connectivity to System of Education‖ are given.