Nadir toprak elementleri oksitlerinin elektronik ve optik özelliklerinin incelenmesi: AB initio yöntemi
Investigation of electronic and optical properties of rare earths oxides: AB initio method
  1. Tez No: 353671
  2. Yazar: SEZEN HOROZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Eu2O3, Tb2O3, elektronik band yapısı, optik fonksiyonlar, yoğunluk fonksiyonel teorisi, ABINIT, Eu2O3, Tb2O3, electronic band structure, optical functions, density functional theory, ABINIT
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu tezde kübik ve monoklinik yapıdaki Eu2O3 ve Tb2O3 kristallerinin elektronik özellikleri, ilk kez yoğunluk fonksiyonel teorisi kullanan ABINIT paket programı ile hesaplandı. Eu2O3 ve Tb2O3 kristallerinin hacimsel optimizasyonları yapıldı ve örgü parametrelerinin literatürdeki deneysel sonuçlar ile uyum içinde olduğu görüldü. Eu2O3 ve Tb2O3 kristallerin toplam durum yoğunlukları (DOS) hesaplandı ve çizildi. DOS' un enerjiyle değişimi incelendi. Eu2O3 ve Tb2O3 kristallerinin yüksek simetri yönlerindeki elektronik band yapısı hesaplandı ve optik geçişler belirlendi. Eu2O3 ve Tb2O3 kristalleri için direk bant aralığı gözlendi. Monoklinik yapıdaki . Eu2O3 ve Tb2O3 kristalleri için direk bant aralığı sırasıyla 0,172 eV ve 0,197 eV olarak tespit edildi. Hesaplanan enerji bant aralıkları deneysel değerlere yakın bulundu. Eu2O3 ve Tb2O3 kristallerinin tüm optik fonksiyonları yani; foton enerjisine bağlı lineer dielektrik tensörünün reel ve sanal bileşenleri, enerji kayıp fonksiyonu, kırılma indisi, sönüm katsayısı, yansıma katsayısı ve soğurma katsayısı, valans elektronlarının etkin sayısı ve etkin optik dielektrik sabiti hesaplandı ve yorumlandı.
Özet (Çeviri)
In this thesis electronic properties of Eu2O3 and Tb2O3 crystals which have cubic and monoclinic structure, was calculated with the ABINIT program that uses density functional theory for the first time. Volumetric optimizations of Eu2O3 and Tb2O3 of crystals were made and lattice parameters were found to be in agreement with the experimental results in literature. Total state density (DOS) of Eu2O3 and Tb2O3 crystals were calculated and plotted. Variation of DOS with energy exchange were examined. Electronic band structure of Eu2O3 and Tb2O3 crystals in the direction of high symmetry was calculated and optical transitions were determined. Direct band gap for Eu2O3 and Tb2O3 crystals was observed. Direct band gap for Eu2O3 and Tb2O3 crystals in the monoclinic structure were detected as 0,172 eV and 0,197 eV respectively. Calculated energy band gaps are found close to experimental values. All optical functions of Eu2O3 and Tb2O3 crystals, i.e., real and imaginary components of linear dielectric tensor depending to photon energy, the energy loss function, refractive index, extinction coefficient, reflection coefficient and the absorption coefficient, effective number of valance electrons and the effective optical dielectric constant were calculated and interpreted.