Nöropatik ağrı oluşturulan tavşanlarda siyatik sinire uygulanan pulse radyofrekans termokoagulasyon ve kriyoablasyon yöntemlerinin analjezik etkinliklerinin karşılaştırılması
A comparison of the analgesic effects between pulsed radiofrequency thermocoagulation and cryoablation methods applied on sciatic nerves of rabbits with neuropathic pain
  1. Tez No: 353845
  2. Yazar: AYŞE ÇAPAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH UĞUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: nöropatik ağrı, pulse radyofrekans termokoagulasyon, kriyoablasyon, hot plate testi, elektronik algometre, Neuropathic pain, pulsed radiofrequency thermocoagulation, cryoablation, hot plate test, electronic algometer
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Bu çalışmada, deneysel olarak siyatik nöropatik ağrı oluşturulan tavşanlarda, kronik ağrı tedavisinde kullanılmakta olan Pulse Radyofrekans Termokoagulasyon (PRF) ve kriyoablasyon yöntemlerinin, analjezik etkinliklerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: Bu çalışma, Yeni Zelanda türü 21 erkek tavşan kullanılarak gerçekleştirildi. Nöropatik ağrı modeli oluşturulmadan önce, deney hayvanlarının termal ve mekanik uyarıya cevapları hot plate testi ve elektronik algometre kullanılarak ölçüldü ve bazal değerler olarak kaydedildi. Tavşanlara intravenöz ketamin ve xylazine verilerek anestezi sağlandı. Deney hayvanlarında nöropatik ağrı ilk kez Seltzer ve ark tarafından geliştirilen, parsiyel siyatik sinir ligasyonu yöntemi ile oluşturuldu. Deney hayvanları her biri 7 tavşandan oluşan 3 gruba ayrıldı. Cerrahi sonrası 10. günde kontrol ölçümleri alınarak, siyatik nöropatik ağrı geliştiği belirlendi. Nöropatik ağrı oluşan deney hayvanlarına yine aynı yöntem ile anestezi uygulandı ve küçük bir cerrahi insizyon ile siyatik sinir ortaya konuldu. Grup I (Sham Grubu) tavşanlara PRF kanülü yerleştirildi ancak herhangi bir işlem uygulanmadan 6 dakika sonra PRF kanülü geri çekildi. Grup II (PRF Grubu) tavşanlara PRF kanülü yerleştirildi ve siyatik sinir proksimaline 6 dakika içinde, 3 kez, 42 ?C PRF uygulandı. Grup III (Kriyoablasyon Grubu) tavşanlara, siyatik sinir üzerine kriyoablasyon probu yerleştirilerek 6 dakika süresince 3 kez, -50 ?C?de soğutma işlemi uygulandı. Tüm grupların termal ve mekanik uyarıya pençe çekme eşik değerleri aynı ölçüm metodları kullanılarak, işlem sonrası 1, 7, 14, 21 ve 28. günlerde ölçülerek kaydedildi. Deney hayvanları bu sürenin sonunda yüksek doz tiyopental enjeksiyonu yöntemi kullanılarak sakrifiye edildi. Bulgular: Hot plate testi ile termal hiperaljezi değerlendirildiğnde, PRF ve kriyoablasyon yöntemlerinin tedavinin 1. gününden itibaren etkin olduğu istatistiksel olarak kanıtlanmıştır. Ancak 14. günde termal uyarıya tedavi yanıtında PRF?nin kriyoablasyona göre daha etkin olduğu gösterilmiş; 1, 7, 21 ve 28. günlerde bu iki yöntem arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamamıştır. Elektronik algometre ile mekanik uyarıya tedavi yanıtı değerlendirildiğinde, 1. günden itibaren PRF ve kriyoablasyon yöntemlerinin etkin olduğu istatistiksel olarak gösterilmiş ancak bu iki grupta günler arasında analjezik etkinlik açısından anlamlı bir fark bulunamamıştır. Sonuç: Nöropatik ağrı tedavisinde kullanımı gündemde olan PRF ve kriyoablasyon yöntemlerinin analjezik etkinliklerinin karşılaştırıldığı bu çalışmada, her iki yöntemin de nöropatik ağrı tedavisinde etkin olduğu ve etkinlikleri arasında anlamlı bir farklılığın bulunmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, we aimed to compare the analgesic effects of the Pulsed Radiofrequency Thermocoagulation (PRF) with cryoablation methods on rabbits with experimentally developed sciatic neuropathic pain. Materials and Methods: This study is performed with 21 male New Zealand rabbits. Before developing a neuropathic pain model, responses of rabbits to thermal and mechanical impulses were evaluated with a hot plate test and an electronic algometer and recorded as basal values. Anaesthesia is maintained with intravenous administration of ketamine and xylazine. Neuropathic pain in animals is developed according to the partial sciatic nerve ligation method recorded by Seltzer et al. The animals were divided into 3 experimental groups and each group contained 7 animals. Control values are evaluated 10 days after the surgery and sciatic neuopathic pain is determined. Anaesthesia is administered to the animals determined with sciatic neuropathic pain and the sciatic nerve was exposed by a minimal surgical incision. In Group I (Sham Group), PRF cannulas were inserted and taken out without any procedures after 6 minutes. In Group II (PRF Group), PRF cannulas were inserted into the rabbits and 42 ?C PRF were applied 3 times to the sciatic nerve proximally within 6 minutes. In Group III (Cryoablation Group), cryoablation probes were applied on to the sciatic nerves and cooling procedures were accomplished 3 times at -50 ?C within 6 minutes. At 1, 7, 14, 21 and 28. days, pedal withdrawal reflex cut-off values to thermal and mechanical impulses were evaluated using the same quantitative methods. The animals were sacrified with high-dose Thiopenthal injection at the end of this time. Findings: The assessment of thermal hyperalgesia with the hot plate test showed that PRF and cryoablation methods were statistically effective beginning from the first day of treatment. However, on day 14, treatment responses the thermal impulses were more effective in PRF according to cryoablation. There were no statistical difference between both these methods in days 1, 7, 21, 28. According to the assessment of the treatment responses to mechanical impulses with the electronical algometer, PRF and cryoablation methods were both statistically effective from the beginning of the first day. However the two treatment methods were not statistically different from each other. Results: As a result of the comparison of analgesic effects of the two methods presently used in neuropathic pain treatment, it is found that both methods are effective in neuropathic pain treatment and there are no significant difference among each other.