Hipotiroidi tanılı hastalarda trombosit parametrelerinin değerlendirilmesi
- Tez No: 353888
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OĞUZ DİKBAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Hipotiroidi, trombosit dağılım genişliği, ortalama trombosit hacmi, tromboz, Hypothyrodisim, Mean Platelet Volume, Platelet Distribution Width, thrombosis
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Giriş: Ortalama trombosit hacmi ve trombosit dağılım genişliği, trombosit aktivitesi ile ilişkili trombosit parametreleri olup trombotik durumlarda OTH ve TDG değerlerinin arttığı bilinmektedir. Hipotiroidi; sebep olduğu hiperlipidemi, endotel disfonksiyonu ve hızlanmış ateroskleroz nedeniyle trombotik olaylara zemin hazırlayan bir hastalıktır. Literatürde özellikle subklinik hipotiroidili hastalarda OTH ve TDG değerlerinin arttığına dair çok sayıda çalışma mevcuttur. Biz de bu çalışma ile, hipotiroidi hastalarında trombotik aktivitenin prediktörü olarak, TDG ve OTH değerlerini araştırmayı amaçladık. Materyal ve Metod: Bu çalışma, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Endokrinoloji, Genel Dahiliye ve Genel Cerrahi Polikliniklerine 15 Nisan 2011 ile 1 Nisan 2013 tarihleri arasında başvuran, aşikar ve subklinik hipotiroidisi bulunan ve hipotiroidi tanısıyla takip edilip tedavi altında ötiroid bulunan; 103?ü kadın, 37?si erkek olmak üzere toplam 140 hasta ile; aynı tarih aralığında hastanemizin tüm polikliniklerine başvuran, bilinen tiroid hastalığı bulunmayan; 25?i kadın, 27?si erkek olmak üzere toplam 52 kontrol grubu hastası ile yapılmıştır. Çalışmaya dahil edilen hastaların yaş ve cinsiyet özellikleri ile hemogram parametreleri, tiroid fonksiyon testleri ve tiroid otoantikor değerleri formlara kaydedildi. Bulgular: Çalışmamızda hasta gruplarının OTH ve TDG değerlerinin birbirleriyle ve kontrol grubu verileri ile karşılaştırılmasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmamıştır. Gruplara ait diğer hemogram parametreleri ile lipid parametreleri açısından da anlamlı farklılık saptanmadı. Sonuç: Çalışmamızın retrospektif patterni nedeniyle, ulaşılabilen hasta verilerinde dökümante edilmemiş olası ilaç kullanımı, olası ek hastalık tanısı gibi trombosit parametrelerini ve plazma lipid düzeylerini etkileyebilecek durumların varlığı sonuçların istatistiksel olarak anlamlı bulunmamasına yol açmış olabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Mean platelet volume (MPV) and platelet distribution width (PDW) are platelet parameters associated with platelet activity and known to increase in thrombotic states. Hypothyroidism precipitates thrombotic events by leading to hyperlipidemia, endotelial disfunction and expedited atherosclerosis. In medical literature, there are many studies indicating elevated MPV and PDW levels in patients with subclinical hypothyroidism. In this study, we aimed to evaluate MPV and PDW levels as a predictor of trombotic activity in patients with hypothyroidism. Material and Method: 140 patients with overt and subclinical hypothyroidism or have been euthyroid under levothyroxine therapy, who applied to Endocrinology, General Internal Medicine and General Surgery outpatient clinics of Abant İzzet Baysal University between 15th April 2011 - 1st April 2013 and 52 healthy control subjects with no established thyroid disease who applied to any outpatient clinic of Abant İzzet Baysal University at the same date range, were incorparated to the study. Patient groups consisted of 103 female and 37 male; control group included 25 female and 27 male patients. Age and sex properties, hemogram parameters, thyroid function tests and thyroid autoantibody values of the patients were recorded. Findings: No statistically meaningful difference was found between MPV and PDW values of patient groups and the control group. Likewise, hemogram and lipid parameters of the groups indicated no meaningful difference. Results: Because of the retrospective pattern of the study; undocumented disease diagnosis and undocumented possible medication effecting hemogram and lipid parameters, may have caused the statistically insignificant results.