Annelerin doğum sonrası bebek bakımı konusundaki ihtiyaçlarının belirlenmesi
Determination of postnatal mothers' needs about baby care
  1. Tez No: 353921
  2. Yazar: FİSUN ÖZENÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EBRU KILIÇARSLAN TÖRÜNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Anne, bebek bakımı, bilgi gereksinimi, Mother, infant care, information need
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışma annelerin bebek bakımı ile ilgili bilgi ihtiyaçlarının belirlenmesi amacı ile tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırma Ağustos 2011- Nisan2012 tarihi arasında araştırmayı kabul eden ve iki kurumdan alınan 150 anneyi kapsamaktadır. Veriler, araştırmacı tarafından hazırlanan anket formu yüz yüze görüşme yöntemi ile toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesi yüzde dağılımları, değişkenler arası bağımlılık Ki-Kare testi ile analiz edilmiştir.Anneler bebek bakımında beslenme konusunda en fazla ek gıdaya geçiş zamanı (%42,7), bakım ve temizlik konusunda en fazla göz ve burun bakımı (%36), rahatlık konusunda daha çok yakınların ziyaretinin etkisi, zamanı ve bebekle olan ilişkisi (%42) bilgisine gereksinimleri olduğunu ifade etmiştir. Anneler sağlıklı bebek izleminde en fazla yenidoğan dönemindeki tarama testleri (%66,7) ve büyüme ve gelişme konularında bilgi gereksinimleri olduğunu ifade etmiştir.Bu sonuçlar doğrultusunda, hemşirelerin annenin gebelik döneminden başlayarak bebek bakımı konusunda planlı ve yazılı eğitimler vermesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted as a descriptive study to determine the information-needs of mothers about infant care. The study was included 150 mothers who agreed to participate in the study and taken from two institutions between August 2011 and April 2011. A questionnaire prepared by the researcher was applied via face to face interviews with mothers. The data were assessed via percentage distribution and the dependency between variables were analyzed with chi-square test.Mothers stated that they need information mostly about the time of starting solid foods (42,7%) in nutrition subject, nose and eye care (36%) in skin care and cleaning subject, the effects of relatives? visit on the baby, the time of this visits and their relationship with the baby (42%) in comfort subject. Mothers also noted that they most need the information about screening tests in newborn period (66,7%) and growth and development of infant in follow-up periods.According to the results, it was recommended that nurses should give planned and written information to mothers about infant care starting from the beginning of their pregnancies.