Eskişehir ili ilköğretim okullarında çalışanların astım hakkında bilgi ve tutumları
Evaluation of knowledge of teachers and school management about asthma in Eskişehir, Turkey
  1. Tez No: 353936
  2. Yazar: ABDULKADİR KOÇAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİHAT SAPAN
  4. Tez Türü: Tıpta Yan Dal Uzmanlık
  5. Konular: Allerji ve İmmünoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Allergy and Immunology, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocukluk Astımı, Eğitim, Öğretmenl, Pediatric Asthma, Teachers, Educations
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmayı yapmaktaki amacımız, Eskişehir il merkezinde bulunan okullardaki astım ile ilgili sağlık hizmeti altyapısı, öğretmenlerin çocukluk çağı astımı hakkındaki farkındalıkları, bilgi düzeyleri ve astıma yaklaşımları değerlendirilmiştir. Eskişehir il merkezinde bulunan 25 adet ilk öğretim okullarda görevli ve 585?i ) 892 öğretmen (%66,4 kadın, %33.6 erkek) alınmıştır. Anket sonuçlarına göre okulda astımla ilgili acil durumlarda öğretmenlerin % 34.2 si aile ile temasa geçeceği saptandı. Ayrıca çocuğun astımından öğretmenlerin %23.3 `ü öğretmenlerin sorumlu olduğunu düşünmektedir. Astım semptomları olarak en sık nefes darlığı ( % 90.8) , öksürük ( %69.6 ) ve hışıltı ( %76.6 ) bildikleri saptandı. Öğretmenler en sık astım tetikleyicileri olarak hava kirliği ( % 87.8 ) , evcil hayvanlar ( % 71.2 ) soğuk hava ( % 66.1) ve egzersiz ( %37.7 ) astım tedavisinde oksijen (%71.4) ve inhale teadavisini(89.2) bildikleri belirlendi. Astım - atopi ve Astım- genetik faktörlerin birlikteliği hakkında sırası ile %68 ve %82 düşünmelerine karşın %9 öğretmen astımın bir bulaşıcı hastalık olduğunu %46.6 oranında da esas sorumlunun mikroorganizmalar olduğunu düşüyorlardı. Bizim bölgemizde öğretmenler astım semptomları ve tedavi seçeneği hakkında farkındalıkları olmasına karşın sonuçlar okulda Öğretmenlerin %19,4?ü sınıflarındaki astımlı çocuklardan bilgisi olmadığını bildirdi. Çalışmamızın sonuçları Öğretmenlerin önemli bir kısmının, astım ve tedavisi hakkında yeterli düzeyde bilgi sahibi olmadıkları ve okullardaki astımla ilgili sağlık hizmeti koşullarının istenen seviyede olmadığı kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study was to evaluate the characteristics of theachers and of the schools and their knowledge of asthma in school based level in Eskisehir, Turkey We prepare a quatanionere about the asthma knoledge for teachers of the schools 892 participians were agreed to participitate our study ( 66.4% female, 33.6 % male) According to result of qustionare, school teachers are aware about the previous asthma history of student from students or parents description. 23.2% of the techers taught that the health care of asthmatic child is responsible by their parents and 34.2% taught the call for parents and enmergency stiuation due to asthma in school. Teachers were the most knowlegdegeable about asthma symtoms: Short of breathness (90.8%), cough (69.6%), exercise (17.6%) and wheezing (76.6 %). Teachers were the most knowlageable about some asthma triggers Air pollution (87.8%), pet (71.2%), cold air ( 66.1 %) exercise ( 37.7%) and asthma manegement (oxgine (71.4%) , inhaled thetapy (89.2%) Physical therapy ( %) . However 9 % participiants thoght that contagious infectious disorder, and 46.6% of participiants thaught that microorganisms are the main responsible of asthma inspite of 68-82% of them are aware about the astma ?atopy and asthma-genetic factors assosociations. Teachers have a good level of knowledge about asthma symptoms and triggers asthma attacks at school, but they are not enough on what to do when face to with asthma attack and Understood that the training needs of teachers.