Biomechanical aspects of osteoroposis effect of medication on biomechanical properties of robbit bones in heparin induced osteoporosis and ultrasonic properties of human Bones senile osteoporosis
Osteoporozun biyomekanik yönleri: heparinle yaratılan osteoporozda ilaçların tavşan kemiklerinin biyomekanik özellikleri üzerindeki etkisi ve yaşlılık osteoporozunda insan kemiklerinin ultrasonik özellikleri
- Tez No: 35433
- Danışmanlar: PROF. DR. CEVDET AKGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Mühendislik Bilimleri, Romatoloji, Biology, Engineering Sciences, Rheumatology
- Anahtar Kelimeler: Osteoporoz, Heparin, Kalsitonin, Tamoksifen, Kemik Biyomekaniği, 3-Noktalı Bükülme, Basınç, Ultrasonik Hız, Genişbantlı Utrasonik Sönümlenme, Osteoporosis, Heparin, Calcitonin, Tamoxifen, Bone Biomechanics, 3-Point Bending, Compression, Ultrasonic Velocity, Broadband Utrasonic Attenuation
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mühendislik Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 225
Özet
öz OSTEOPOROZUN BİYOMEKANİK YÖNLERİ: HEPARİNLE YARATILAN OSTEOPOROZDA İLAÇLARIN TAVŞAN KEMİKLERİNİN BİYOMEKANİK ÖZELLİKLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ VE YAŞLILIK OSTEOPOROZUN DA İNSAN KEMİKLERİNİN ULTRASONİK ÖZELLİKLERİ YENİ, Yener Nail Yüksek Lisans Tezi, Mühendislik Bilimleri Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Cevdet AKGÖZ Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nuri AKKAŞ Eylül, 1994, 208 sayfa. Bu çalışma iki ana bölümden oluşmuştur. Birinci bölümün amacı, heparin, kalsitonin ve tamoksifenin osteoporoz başlangıcı ve gelişimindeki etkisini biyomekanik yöntemlerle araştırmak ve böylece bu ilaçların klinik kullanımına yardımcı olmaktır. Çalışmanın kontrollü deneysel bu kısmı için 32 dişi beyaz Yeni Zelenda tavşanı kullanılmıştır. Femur, humerus ve tibia kemiklerine bütün olarak üç-noktalı bükülme testleri uygulanırken aynı Örneklerin proksimal uçlarına basınç testleri uygulanmıştır. Tavşan kemikleri sabit et kalınlığına sahip kalın duvarlı eliptik tüpler olarak varsayılarak ilaç uygulanmış grupların kemiklerinin rijiditeleri ile kontrol grubundakilerinkiler karşılaştırılmıştır. Sonuçlar, heparinin ortak görüşe uygun olarak öncedeniddia edildiği gibi osteoporoz yarattığı, tamoksifenin bu etkiyi geri çevirmekte etkili olduğunu göstermiş, kalsitonin ise yorum yapılacak bir sonuca götürmemiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde, osteoporozlu insan femur başlarının ultrasonik özellikleri araştırılmıştır. Yedi osteoporozlu insan örneği kullanılarak çevresel, radyal ve aksiyel yönlerdeki ultrasonik hızlar ve elastik modüller deneysel olarak saptanmıştır. Üç değişik frekans kullanılarak üç yöndeki ultrasonik sönümlenme, Genişbantlı Ultrasonik Sönümlenme İndisi cinsinden saptanmaya çalışılmıştır. Sonuçlar aynı örneklerin Singh indisleriyle karşılaştırılmış ve yöntemlerin verimi tartışılmıştır. Ultrasonik yöntemlerin yararlı olduğu sonucuna varılmıştır fakat kesin ve hassas ölçümler hastanın yaşı ve cinsiyeti, osteoporoz derecesi, hazırlanan örneğin kemik içerisindeki yönü ve konumunu gözönünde bulundurarak yapılan muntazam örneklemeyi gerektirmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT BIOMECHANICAL ASPECTS OF OSTEOPOROSIS: EFFECT OF MEDICATION ON BIOMECHANICAL PROPERTIES OF RABBIT BONES IN HEPARIN INDUCED OSTEOPOROSIS AND ULTRASONIC PROPERTIES OF HUMAN BONES IN SENILE OSTEOPOROSIS YENİ, Yener Nail M. S. in Engineering Sciences Supervisor: Prof. Dr. Yakup Cevdet AKGÖZ Co-Supervisor: Prof. Dr. Nuri AKKAŞ September, 1994, 208 pages. This study is composed of two main parts. The aim of the first part was to investigate the effect of heparin, calcitonin and tamoxifen on osteoporosis initiation and progress through biomechanicai means and, thus, to assist in clinical usage of these drugs. For this controlled experimental part of the study 32 female New Zealand white rabbits were used. Whole-bone femur, humerus and tibia specimens were subjected to 3-point bending tests while sections from the proximal ends of the same specimens were subjected to compression tests. Assuming the rabbit bones as thick walled elliptic tubes with constant wall thickness the stiffnesses of the bones of the medicated groups were compared with those of the iiicontrol groups. The results showed that heparin induced osteoporosis as previously claimed by the common evidence, tamoxifen was effective in reducing the effect of heparin and calcitonin did not yield any conclusive result. In the second part of the study, ultrasonic properties of osteoporotic human femur heads were investigated. Ultrasonic velocities and moduli of elasticity in the tangential, the radial and the axial directions were determined experimentally using seven osteoporotic human specimens. Ultrasonic attenuation in terms of Broadband Ultrasonic Attenuation Index in osteoporosis was attemped to be determined in three directions using three different frequencies. The results were compared with the Singh indices of the same specimens and the efficiency of the methods were discussed. The ultrasonic methods used were concluded to be useful but accurate and precise measurements need uniform sampling considering the age and the sex of the patients, the degree of osteoporosity, the direction and the position of the prepared specimens in bone.