Impact anlysis of tourism sector on cultural and natural areas case study: Bodrum peninsula
Kültürel ve doğal alanlarda turizm sektörünün etki değerlendirmesi: Bodrum Yarımadası örnek çalışması
- Tez No: 35434
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NUMAN TUNA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Şehircilik ve Bölge Planlama, Tourism, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Arkeolojik sit, Doğal sit, Etki değerlendirmesi, Koruma, Tarihi alanlar, Ekoloji, Turizm, Archaeological site, Natural site, impact analysis, Conservation, Historical areas, Ecology, Tourism
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 196
Özet
oz KÜLTÜREL VE DO?ALALANLARDA TURİZM SEKTÖRÜNÜN ETKİ DE?ERLENDİRMESİ: BODRUM YARIMADASI ÖRNEK ÇALIŞMASI ÇAKIR, Neşe Yüksek Lisans Tezi, Bölge Planlama Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Numan TUNA Şubat 1994, 180 sayfa Bu çalışma son yıllarda bölge planlama kapsamında koruma planlamasının önem kazanması ile gündeme gelen etki değerlendirmesini ortaya koymuştur. Nüfusun hızla artması sonucunda doğal ve tarihi çevreye olan baskıların gelişen turizm sektörü ile yoğunlaşma ve olumsuz etkilerin gündeme gelmesi etki değerlendirmesinin ele alınmasındaki en önemli unsurdur. Talebin bu değerler üzerine yoğunlaşması ekolojik dengenin bozulmasına yol açmıştır. Öncelikle, Bodrum yarımadasının örnek çalışması olarak ele alınmasındaki amaç, yarımadanın doğal, kültürel verilerinin yoğun olmasından ve ayrıca bu değerlere olan baskının gündeme gelmesinden kaynaklanmaktadır. Turizmin plansız ve altyapısız gelişimi bu değerleri bir daha geri dönülmeyecek şekilde yok etmektedir. Alınan plan kararları bölgesel ölçekte incelenerek mevcut durumla karşılaştırılmıştır. Plan kararları yarımadaya yönelik sorunların çözümünde vcevap veremeyeceği turizim gelişiminin sınırlandırılması ve sağlıklaştırması ile doğal, kültürel ve kentsel değerlerin yaşatılmasıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IMPACT ANALYSIS OF TOURISM SECTOR ON CULTURAL AND NATURAL AREAS. CASE STUDY: BODRUM PENINSULA ÇAKIR, Neşe M.S. in Regional Planning Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Numan TUNA February, 1994, 180 pages The need for conservation planning in the field of regional plan ning in recent years grew more and more. This study is concerned with the impact assesment concept which gained importance since then. The most important factor for the assessment of the impact is the rapid population growth which increases the pressure over the natural and historical growth of tourism sector which have an obvious negative impact on both entities. Ecological balance is being destroyed by the intense demand on these assests. The main reason for the topic“Bodrum peninsula case study”is that the region has numerous natural and cultural entities and that these entities are being theratened by various impacts. The development of tourism in the region without planning and insufficient infrastructure brings only destruction for these values, with no way of renewal. iiiexamined in regional scale, and they were compared with the current situa tion in the town. Planning decisions were not sufficient enough for solving the problems of the peninsula. Conclusion of the study is as follows; limiting the development of tourism in the regions where infrastructure and natural resources can not stand or bear the activities.