Simulation of two-dimensional rarefied hypersonic flows using the direct simulation Monte Carlo method
- Tez No: 35435
- Danışmanlar: DOÇ. DR. M. CEVDET ÇELENLİGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Uçak Mühendisliği, Physics and Physics Engineering, Aircraft Engineering
- Anahtar Kelimeler: Doğrudan Simülasyon Monte Carlo, Seyreltik Akım, Hipersonik Akım, Serbest-Moleküler Akım, Geçiş Rejimi, Ard iz Bölgesi, Direct Simulation Monte Carlo, Rarefied Flow, Hypersonic Flow, Free-Molecular Flow, Transitional Regime, Near Wake
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Havacılık Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu tezde, Monte Carlo doğrudan simülasyon (DSMC) yöntemi kullanılarak, hipersonik hızlardaki düşük yoğunluklu geçiş rejimi akımlarının benzetimi yapılmıştır. Tez iki kısımdan oluşmaktadır. Birinci kısımda, iki boyutlu yeni bir DSMC programı yazılmış ve düz bir plakaya belirli bir hücum açısıyla gelen seyrekleştirilmiş akım, serbest-molekül ve geçiş rejimleri için çözülmüştür. Sayısal ve analitik serbest-moleküler akım çözümleri çok iyi uyum göstermiştir. Bunun yanında, geçiş rejimi akımlarının çözümleri, diğer çalışmaların sonuçlarıyla mükemmel uyum göstermiştir, ikinci kısımda, G. A. Bird'ün genel iki boyutlu DSMC programı kullanılarak eksenel simetrik 70° lik küt bir koni etrafındaki seyrekleştirilmiş hipersonik akımın benzetimi, dikkatleri ard iz bölgesinde yoğunlaştırarak yapılmıştır. Ana amaç ard iz bölgesinde girdap benzeri bir yapının olup olmadığını kararlaştırmaktır. Hesaplamalar, seyreltikleşmenin ard iz bölgesinin yapısında ve aerodinamik ısı ve kuvvet yükleri üzerindeki etkilerini bulabilmek için iki değişik ve düşük Knudsen sayısında yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, low density transition regime flows at hypersonic speeds are calculated by using the direct simulation Monte Carlo (DSMC) method. The study is composed of two parts. In the first part, a two- dimensional DSMC program is written and rarefied flows over a flat plate at incidence are calculated for the free-molecule and in the transitional regimes. Computational and analytical free-molecular results show very good agreement. Also the results for flows in transitional regime are in excellent agreement with those of other studies. In the second part, a general two-dimensional DSMC code of G. A. Bird is used to simulate the rarefied hypersonic flow about a 70- deg axisymmetric blunted cone focusing on the near wake structure. The main purpose is to determine whether the wake has vortex-like structure. The calculations are performed at two different, relatively-low Knudsen numbers to investigate the effects of rarefaction on the wake flow structure and on the aerothermal loads.