The implementation of GIS in optimizing the alignment of open channels
Açık kanal güzergahı optımızasyonunda GIS kullanımı
  1. Tez No: 354349
  2. Yazar: ALAA AL NUAIMI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAZEN KAVVAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Açık kanal, GIS, Optimizasyon, Güzergah, Kazı ve Dolgu, Open Channel, GIS, Optimization, Alignment, Cut and Fill
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu araştırma, Coğrafi Bilgi sistemlerini; su iletimi için kullanılacak kaplamalı kanalların kaynak ve talep noktaları arasındaki optimum güzergahı belirlemede kullanılmasını içerir. Bu rota belirleme genel olarak deneyimli mühendisler tarafından manüel olarak yapılmaktadır. Buradaki amaç bu işlemi manüel olarak yapmanın zorluklarını en aza indirgemek ve coğrafi bilgi sistemi tabanlı bilgisayar programlarının kullanımını yaygınlaştırmaktır. Sonuçlar gösteriyor ki, bu araştırmanın ulaşması gereken noktanın şu anda başındayız ve bu tip programlardan yeterli faydayı almak için daha fazla araştırma yapılmalı, bu işi yapacak olan mühendisin bu tip programlar konusunda iyi bilgiye sahip olması ayrıca bilgisayar programı olmadan da bu projelerin optimum güzergahını bulma konusunda tecrübeli olması gerekmektedir. Bu araştırmanın sonuçları gösteriyor ki program, yolların, demiryollarının, boru hatlarının güzergahını bulmakta başarılı olmakta, aşağı doğru giden açık kanalların güzergahı belirlenirken dolgu ve yarmaların eşit ve minimum olması tercih edilir, program bu konuda da başarılı olabilmekte fakat daha fazla araştırma yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
This research involves the attempt to implement Geographic Information System (GIS) to obtain the optimum route/path between given source and demand points that will be lined by an open channel for water conveyance. This kind of route finding is usually performed manually by experienced engineers. The aim here is to minimize the difficult manual side of this process by means of maximizing the use of GIS based computer software. The results of the research shows that the direction of this research is still fresh and that there is a lot of work to be done to improve benefiting from such kind of software, both through understanding the behavior of the software, and also through allocating the performance of such task only to experienced engineers that are familiar with manipulating the software as well as with the different aspects of the optimization of the targeted optimum route. The results of the research were encouraging and prove that besides the success of software in optimizing the route of roads, railways, and pipelines, such software can even be successfully used for the optimization of open channels, where the alignment can move only downwards while considering the target of minimizing the total cut and fill volumes as well as trying to make them as equal as possible.