Exploration geology of the Dereiçi (Şavşat-Artvin) Cu-Pb-Zn deposits
Dereiçi (Şavşat-Artvin) Cu-Pb-Zn yataklarında arama jeolojisi
- Tez No: 35436
- Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN ERLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Jeoloji, Doğu Pontidler, Şavşat, Dereiçi, Arama jeolojisi, Damar, Alterasyon, Geology, Eastern Pontides, Şavşat, Dereiçi, Exploration geology, Vein, Alteration
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
öz DEREIÇI (ŞAVŞAT-ARTVIN) CU-PB-ZN YATAKLARINDA ARAMA JEOLOJİSİ SOYLU, Mesut Yüksek Lisans Tezi, Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ayhan ERLER Ağustos, 1994, 108 sayfa Bu tezde Dereiçi bölgesinin kaya birimlerinin jeolojik ilişkileri ve damar tipi Cu-Pb-Zn yatakları çalışılmıştır. Çalışma alanı Üst Kretase volkanik ve tortul, Eosen volkanik ve volkanotortul kayaçlar ve daha genç yaşlı dayklardan oluşur. Üst Kretase yaşlı volkanik ve tortul kayaçlar, Çukurdere Andezit Tüf Breşi, Dereiçi formasyonu, Akkavak Tüfiti ve Cehennemdere formasyonundan oluşmuştur. Dereiçi formasyonu, Şarabul Latiti, Gigaziler Hornblend Andeziti, Çağlayan Dasiti ve Meydancık Çayı volkanotortul üyelerinden oluşmuştur. Eosen yaşlı Şavşat formasyonu uyumsuz olarak Cehennemdere formasyonunu üstler. Dayklar andezitik, diyabazik ve olivin diyabazik bileşimlidir. Bütün bu birimler Kuvaterner çökelleri tarafından örtülürler.Dereiçi formasyonunun Gigaziler Hornblend Andezit üyesinde bulunan Dereiçi yataklarının civarında kırıntı kaya numunesi alınarak bir arama çalışması yapılmıştır. Ek olarak mineral yatakları petrografik, mineralojik ve jeokimyasal olarak çalışılmıştır. Yataklar mineralojik açıdan; (1) Sfalerit-Galen-Kalkopirit-Pirit damarları (Talatın Madeni, Binektaşı ve Fikrinin Madeni), (2) Süt kuvars-Kalkopirit- Sfalerit-Galen-Pirit damarları (Kayanın Madeni I&II) ve (3) Kalkopirit-Pirit damarları (Yeni Açması ve Hasanın Açması) olarak sınıflandırılmıştır. Yan kayaç çoğunlukla silisleşme, serisitleşme, kloritleşme ve karbonatlaşmaya maruz kalmıştır. Bu alterasyon zonu arazi çalışması öncesinde uzay fotoğraflarında LSFIT tekniği uygulanarak tanımlanmıştır. Çalışma alanındaki damar tipi cevherleşmeler çoğunlukla KB-GD ve nadiren D-B uzanımlı normal faylar tafından kontrol edilmektedir. Cevherleşme ve yan kayaç alterasyonu Doğu Pontidlerdeki diğer mezotermal damar tipi cevherleşmelere benzemektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EXPLORATION GEOLOGY OF THE DEREIÇT (ŞAVŞAT-ARTVIN) CU-PB-ZN DEPOSITS SOYLU, Mesut M.S. in Geological Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ayhan ERLER August 1994, 108 pages. The geological relationship between the rock units in the Dereiçi region and vein type Cu-Pb-Zn deposits were studied in this thesis. The study area comprises the Upper Cretaceous volcanic and sedimentary, Eocene volcanic and volcanosedimentary rocks and younger dykes. The Upper Cretaceous volcanic and sedimentary rocks are composed of Çukurdere Andesite Tuff Breccia, Dereiçi formation, Akkavak Tuff ite and Cehennemdere formation. Dereiçi formation consists of Şarabul Latite Andesite, Gigaziler Hornblende Andesite, Çağlayan Dacite and Meydancık Stream Volcanosedimentary members. Şavşat formation of Eocene age unconformably overlies the Cehennemdere formation. The dykes 111are of andesitic, diabasic, olivine-diabasic composition. All these units are covered by Quaternary Deposits. Exploration studies were carried out by using rock chip sampling around the Dereiçi deposits which are hosted by the Gigaziler Hornblende Andesite member of the Dereiçi formation. Additionally, the mineral deposits were studied petrographically, mineralogically and geochemically. Mineralogically, the deposits were classified as ( 1 ) Sphalerite-Galena-Chalcopyrite-Pyrite veins (Talatin Madeni, Binektaşı and Fikrinin Madeni), (2) Milky quartz - Chalcopyrite-Sphalerite-Galena-Pyrite veins (Kayanın Madeni I&II) and (3) Chalcopyrite-Pyrite veins (Yeni Açması and Hasanın Açması). The wall rock is subjected mainly to silicification, sericitic alteration, chloritization and carbonatization. This alteration zone was defined, prior to the field work, on Landsat images by using LSFIT technique. The vein type mineralisations in the study area are mainly controlled by NW-SE, rarely E-W trending normal faults. The character of the mineralisation and wall rock alteration are similar to the other mesothermal vein type mineralisations in the Eastern Pontides.