Mesane kanserinde 20q11-13 bölgesi heterozigotluk kaybı analizi
Analysis of loss of heterozygosity of 20q11-13 region in bladder cancer
- Tez No: 354352
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÖZASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Tıbbi Biyoloji, Üroloji, Biology, Medical Biology, Urology
- Anahtar Kelimeler: Mesane Kanseri, 20. Kromozom, Heterozigotluk Kaybı, Bladder cancer, Chromosome 20, Loss of Heterozygosity
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Bölümü
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Mesane kanseri en yaygın görülen solid tümörlerden birisidir ve ülkemizde erkeklerde en sık görülen kanserler arasında 3. sırada yer almaktadır. Mesane kanseri heterojen histopatolojiye ve büyüme özelliklerine sahiptir. Mesane tümörlerinin gelişiminde çok aşamalı genetik değişiklikleri içeren çeşitli oluşum mekanizmalarının rol oynadığı düşünülmektedir. Mesane kanserlerinin moleküler patolojisi birçok kromozomda meydana gelen heterozigotluk kayıplarını (LOH) ve delesyonları içeren oldukça geniş bir heterojenite göstermektedir. Bu çalışmada mesane kanserli hastalarda 20q11-13 bölgesinin heterozigotluk kayıplarını belirlemek ve bu kayıpların tümör derece ve evresiyle ilişkili olup olmadığını belirlemek amaçlanmıştır. 20q11-13 bölgesindeki heterozigotluk kaybını tespit etmek için 33 mesane tümör ve normal dokusunda karşılaştırmalı olarak 9 polimorfik mikrosatellit markır kullanılmıştır. 33 hastanın 17' sinde (%51,5) en az bir bölgede heterozigotluk kaybı tespit edilmiştir. En yüksek LOH frekansı D20S872 (%30) lokusunda saptanmıştır. En düşük LOH frekansı (%5) D20S465 lokusunda saptanmış olup D20S443 lokusunda ise LOH saptanmamıştır. Tümör patolojik evresi ve derecesi ile LOH frekansı arasında istatiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edilememiştir (p > 0,05).
Özet (Çeviri)
Bladder cancer is one of the most common solid epithelial cancers and is the thirth most common cancer among men in Turkey. It has heterogeneous histopathology and growth properties. It has been suggested that multiple patways, all in including multistep genetic alterations are involved in the development of bladder tumors. Molecular pathology of bladder cancers has shown considerable heterogenecity, including loss of heterozygosity (LOH) and deletions in many chromosomes. Aim of present study was to identify the loss of heterozygosity of 20q11-13 and to compare with the tumor grades and stages. 9 polymorphic microsatellite markers in 33 matched bladder normal and tumor tissues were used to identify the loss of heterozygosity of 20q11-13. LOH in 17 of 33 patients (51,5%) at least in one loci was determined. The highest frequency of LOH was found on D20S872 (30%) loci. The lowest frequency of LOH was on D20S465 (5%) loci and LOH on D20S443 loci was not detected. Also no statistically siginificant association between tumor grades and stages and LOH frequency (p>0,05) were found.