Controlling of a mechanical system having three dimensional moving capability by using servo motors, PLC, and a personal computer
Üç eksen hareket kabiliyetli mekanik bir sistemin servo motorlar, PLC ve bilgisayar yardımıyla kontrol edilmesi
- Tez No: 354361
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEMA KAYHAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Servo Motor, PLC, SCADA, Pozisyon kontrolü, Eksen kontrolü, Servo Motor, PLC, SCADA, Position Control, Axis control
 - Yıl: 2014
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü
 - Sayfa Sayısı: 106
Özet
SCADA sistemleri, modern endüstri ve otomasyon sistemlerinde kontrol ve görüntüleme sistemleri olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Bu sistemlerde, toplanan veriler bir veya birden fazla SCADA ekranında işlenir, yorumlanır ve görüntülenir. SCADA sistemleri geleneksel yöntemlere göre uzak mesafelerden gerekli komut işlemlerinin gönderilmesi ve alınması için daha fazla esneklik ve olanak sağlar. SCADA sistemleri genellikle bilgisayar ile yönetilir ve çoğunlukla PLC ile entegre kullanılır. Akıllı cihaz özelliklerine sahip olan PLC endüstride kontrol elemanı olarak kullanılan en yaygın cihazlardan biridir. PLC kullanan otomasyon sistemleri röleli sistemlere göre daha akıllı ve daha kompakt hale gelmiştir. PLC sistemlerinin üretkenliği kolayca artırılabilir ve sistem arızaları hızlıca tespit edilebilir ve düzeltilebilir. Bu çalışmanın temel hedefi 3 eksen hareket kabiliyetine sahip olan mekanik bir sistemi servo motorlar, PLC ve bir bilgisayar kullanarak kontrol etmektir. Amaçlanan kontrolü gerçekleştirmek için 3 eksen hareket kabiliyetine sahip mekanik bir sistem yapılmıştır. Bu çalışmada, üç adet servo motor ve sürücüleri, eksenlerin hareketini kontrol etmek için kullanılmıştır. Her eksen ayrı bir servo motor sürücüsü tarafından kontrol edilmiştir. 3 eksen servo motor kontrol ve pozisyonlama sistemi, tasarlanan bir SCADA yazılımı ve bir PLC tarafından yürütülmek üzere yazılan bir program sayesinde yapılır. Anlık ve hedeflenen pozisyonlar SCADA yazılımı ile bilgisayar ekranında görüntülenir. Bütün komutlar SCADA ekranından gönderilmektedir. Yazılan PLC programı her bir eksen için 125 adet noktadan-noktaya hareket imkânı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
SCADA systems are commonly used as controlling and monitoring systems in modern industry and automation systems. In these systems data collected are processed, interpreted, and monitored in one or more SCADA monitors. SCADA systems provide more flexibility and opportunities for sending, receiving any required control actions from large distances. SCADA systems are generally operated on a PC and they are usually combined with a PLC. PLC having smart device capabilities is one of the most widely used control device in industry. Automation systems using PLC become more intelligent and compact than relay logic systems. The productivity of the PLC systems can be enhanced easily and failure of the system can be detected and fixed quickly. The main objective of this study is to control a mechanical system having three axes moving capability by using servo motors, plc, and a personal computer. To achieve the aimed control, three axes mechanical system has been constructed. In the study, three servo motors and drivers were used to control the movement of the axes. Each axis is controlled with a separate servo motor-driver. 3 axes servo motor control and positioning system are done by using a designed SCADA software through a PLC with a written program. The actual and target positions are monitored by using SCADA software on the computer display. All the commands are sent from SCADA screen. The written PLC program can provide 125 point to point motion for each axis.