Controlling of a mechanical system having three dimensional moving capability by using servo motors, FPGA and a personal computer
Üç boyutlu hareket edebilen mekanik sistemin servo motor, FPGA ve kişisel bilgisayar kullanılarak kontrolü
  1. Tez No: 423872
  2. Yazar: ZAINAB MAHMOOD KHUDHUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VEDAT MEHMET KARSLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Servo Motor, FPGA, SCADA, Eksen kontrolü, Servo Motor, FPGA, SCADA, Axis control
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
CNC makinaları CNC üzerine monte edilmiş bir bilgisayar tarafından kontrol edilir. Servo motor sürücüleri ve PC arasında senkronizasyon sağlanması için hızlı arayüze sahip cihazlar gerekmektedir. Bu durum CNC teknolojisinin en önemli problemlerinden biridir. Bilgisayarla birlikte FPGA'ya dayalı sistem kontrolü konuyla ilgili çalışmalara katkı sağlayacaktır ve bu konu hakkında bilgi düzeyini artıracaktır. Üretim tesislerinde otomasyonun ana hedefi; verimliliği artırmak, ürün kalitesini ve tekdüzeliği artırmak, çevrim sürelerini ve denemelerini minimize etmek ve işgücü maliyetlerini azaltmak için çeşitli işlemleri birbirlerine entegre etmektir. 1940'lardan bu yana, otomasyon, bilgisayar teknolojisinde ve makinelerde yer alan kontrol sistemlerindeki hızlı gelişmelerden dolayı hızlanmıştır. CNC makinaları ülkemizde çoğunlukla ithal edilmektedir. Bu konudaki çalışmalar ulusal teknoloji ekonomisinin artması için katkı sağlayacaktır. Bu çalışma; ülkemizdeki CNC makinalarının hız, esneklik ve kontrol bilgisinin artmasına katkı sağlayacaktır. Bilgisayar ve FPGA arasındaki iletişim sağlanacaktır. Veriler grafik programı kullanılarak bilgisayar üzerinden işlenir. Bu veriler bilgisayar ekranından hem grafiksel hem de numerik olarak görüntülenebilir. Bu veriler istatiksel analiz için kullanılabilir. Seçilen FPGA bilgisayara bağlanır ve servo motorlar için gereken kontrol sinyallerini üretmek için bilgisayarla birlikte çalıştırılır. Bu salışnada üç eksen servo motor kontrolü yumuşak ve esnek bir şekilde FPGA kullanılarak yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
CNC machines are controlled by a computer mounted on CNC. Fast interface tools are required for the synchronization between the PC and servo motor drivers. That is one of the important problems of CNC technology. The control of system based on FPGA together with a computer will contribute to studies on the subject and will increase the level of information on this subject. The major goal of automation in manufacturing facilities is to integrate various operations in order to improve the productivity, increase the product quality and uniformity, minimize the cycle times and effort, and reduce the labor costs. Since 1940s, automation has accelerated because of the rapid advances in control systems for machines and in computer technology. CNC machines are imported mostly in our country. The studies on this subject will contribute to increase the national technology so the economy. This study will contribute to increase the speed, flexibility and control knowledge of the CNC machines in our country. The communication between the computer and the FPGA is provided. The data is processed on the computer with a graphical program. This data can display on the computer screen in both graphical and numerical. These data could be used for statistical analysis. The selected FPGA is connected to the computer and operate together to generate required control signals for the servo motors.Controlling of the three axes of servo motor smoothly and flexibility using FPGA is achieved in this study.