Yağlı diyetle beslenen ratlarda borik asitin paraoksanaz aktivitesi, trigliserid, total protein, glukoz, albümin, hdl, ldl düzeyleri ile canlı ağırlık üzerine kronik etkisinin araştırılması
Investigation of chronic effects of boric acid on the activity of paraoxanase, the levels of triglyseride, total protein, glucose, albumin, hdl, ldl and body weight of rats fed with a fatty diet.
- Tez No: 354523
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. ONUR ATAKİŞİ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Biyokimya, Biochemistry
 - Anahtar Kelimeler: Obezite, Borik Asit, Canlı Ağırlık, HDL, PON
 - Yıl: 2014
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Kafkas Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 71
Özet
Obezite, bütün dünyada giderek artan ve birçok ülkede epidemik boyutlara ulaşan bir sağlık problemidir. Obezitenin bilinen en tehlikeli on hastalıktan biri olduğu ve başta kardiyovasküler hastalıklar, diyabet, hipertansiyon, sindirim sistemi bozuklukları ve kanser gibi birçok hastalık için risk faktörü oluşturduğu bilinmektedir. Son yıllarda bor ve bor bileşiklerinin organizma üzerine çeşitli etkilerinin ortaya çıkması ülkemiz dâhil birçok ülkede bora olan ilginin artmasına neden olmuştur. Yapılan bu çalışmada yüksek yağlı diyetle beslenen ratlarda borik asitin paraoksanaz aktivitesi, trigliserit, total protein, glukoz, albümin HDL, LDL düzeyleri ile canlı ağırlık üzerine kronik etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmamızda materyal olarak 40 adet Sprague Dawley cinsi albino rat kullanıldı. Ratlar; Kontrol, Yağlı Diyet (Grup I), Yağlı Diyet+Borik Asit (Grup II) ve Borik Asit (Grup III) olmak üzere 4 gruba ayrıldı. Grup I ve II'nin diyetlerine normal diyete ilaveten %40 tereyağı eklendi. Grup II ve III' ün içme sularına 1mg/L gelecek şekilde borik asit eklendi. Toplam 8 hafta süren deney sürecinde kilo değişimleri haftalık olarak belirlendi. Yapılan çalışmada serum HDL, LDL ve glukoz düzeylerinin kontrol grubuna göre diğer gruplarda arttığı saptandı. Trigliserit düzeyi kontrol grubuna göre Grup I ve II arttığı, total protein ve albumin düzeylerinin kontrol grubuna göre değişmediği saptandı. Serum PON aktivitesinin kontrol grubuna göre, Grup I ve II' de artmış olduğu saptandı. Sonuç olarak, borik asitin HDL düzeyinde artışa ve canlı ağırlıklarında ise azalmaya neden olduğu saptandı. Obezite ile düşen HDL düzeyinin artırılmasında borik asitin alternatif bir yöntem olarak kullanılabileceği kanısına varıldı
Özet (Çeviri)
Obesity, is a health problem ever increasing all over the world and reaching epidemic proportions in many countries. Obesity is known as one of the most ten dangerous one and especially cardiovascular disease, diabetes, hypertension, gastrointestinal disorders, and create a risk factor for many diseases such as cancer. The emergence of Boron and boron compounds various effects on the organism in recent years, has led to an increased interest in borane in many countries including our country. In this study we aimed to investigate the paraoxonase activity of boric acid, triglyceride, total protein, glucose, albumin, HDL, LDL levels in rats fed a high fat diet and the chronic effects of these on body weight. In our study, 40 Sprague Dawley albino rats were used as materials. They were divided into 4 groups; Rat Control, Fatty Diet (Group I), Fatty Diet + Boric Acid (Group II) and Boric Acid (Group III). In addition to the normal diet of Group I and II, 40% butter added. For Group II and III, 1 mg/L of boric acid was added in their drinking water. During the experimental period of 8 weeks, weight were determined weekly. In the study, it has been determined that; the levels of serum HDL, LDL and glucose increased in the other groups when compared to the control group. Triglyceride levels increased in Groups I and II compared to control group, whereas total protein and albumin levels remained unchanged.It has been confirmed that; Serum PON activity also increased respectively in Group I and II compared to the control group. As a result, boric acid was found to increase HDL levels and decrease the body weight. Finally it has been concluded that; In increasing HDL levels falling with obesity ,boric acid can be used as an alternative method .