Yükseköğretim kurumları lisans programlarında yer alan temel tasarım eğitimi derslerinin eleştirel bir incelemesi
A critical analysis of basic design education course that takes place in the higher education instutions' undergraduate programs
- Tez No: 354626
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLTEKİN AKENGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Temel Tasarım Eğtimi, Temel Tasarım Öğeleri ve İlkeleri, Basic Design Educations, Basic Design Elements and Principles
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mesleki Resim Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Yükseköğretim kurumları lisans programlarında yer alan temel tasarım eğitimi derslerinin niteliğinin, öğrenci görüşlerine göre eleştirel olarak incelenmesi bu araştırmanın amacını oluşturmaktadır. Araştırmada tarama modeli kapsamında, literatürden yararlanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Gazi Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Grafik Eğitimi bölümü, Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim ve Grafik Tasarımı Bölümleri Başkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Grafik bölümlerinden seçilen 166 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmanın alt amaçları doğrultusunda uzman grubun denetiminde bir anket hazırlanmış ve hazırlanan anket sorularını değerlendirmeye yönelik 4'lü derecelendirme ölçeği kullanılmıştır. Öğrencilerin demografik özellikleri (yaş, cinsiyet, bölüm ve sınıf) analiz edilirken t testi, Krukall Walls testi ve tek yönlü varyans (ANOVA) testleri kullanılmıştır. Hazırlanan anket çalışma grubuna araştırmacı tarafından birebir uygulanmış ve araştırmadan elde edilen veriler frekans (f) dağılımlarına göre yüzde (%) hesaplanarak tablolaştırılmış, bulgular ortaya konmuş ve yorumlar yapılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre; öğrencilerin verdikleri cevaplar doğrultusunda temel tasarım eğitimi derslerinde bu konuyla ilgili gereken teorik bilginin verildiği, temel tasarım eğitimi derslerinin daha çok uygulamalı olarak işlendiği teorik bilgiye yeteri kadar yer verildiği, temel tasarım eğitimi dersi için müze, galeri gibi yerlere eğitim amaçlı yeterince gezi düzenlendiği, temel tasarım eğitimi dersi için yeterince kaynağın kütüphanelerde yer almadığı, temel tasarım eğitimi derslerinde kullanılan dersliklerin sınıf mevcudu açısından yeterli olduğu, temel tasarım eğitimi dersinin haftalık işlenen ders saatinin yeterli olduğu, temel tasarım eğitimi dersi öğrencilerinin internetten yeterince kaynağa ulaşabildikleri, temel tasarım eğitimi dersine giren öğretim elemanının öğrencilerin derse katılımını sağlamak için çaba gösterdiği, temel tasarım eğitimi dersine giren öğretim elemanının öğrencilere derste çelişkili bilgiler verdiği, temel tasarım eğitimi dersine giren öğretim elemanının öğrencilere değerlendirme kriterlerini açıkça söylediği, öğrencilerin verdikleri cevaplar doğrultusunda temel tasarım eğitimi dersine giren öğretim elemanının öğrencileri temel tasarım eğitimi alanı ile ilgili güncel gelişmeler hakkında(sergi, bianel, kongre, panel) bilgilendirildikleri, temel tasarım eğitimi dersine giren öğretim elemanının teknolojiyi derste aktif bir şekilde kullandığı, temel tasarım eğitimi dersine giren öğretim elemanının dersi bilgisayar programlarıyla desteklediği, temel tasarım eğitimi dersine giren öğretim elemanının konuya uygun malzeme seçimi hakkında öğrenciyi bilgilendirmediği, temel tasarım eğitimi dersini alan öğrencilerin bu derste yaptıkları çalışmalarla çevresindekilerin estetik beğenisini etkileyebildikleri, temel tasarım eğitimi dersini alan öğrencilerin bu derste edindikleri bilgileri yaşantılarında kullanabildikleri, temel tasarım eğitimi dersini alan öğrencilerin dersi veren öğretim elemanı tarafından bu konu ile ilgili kaynaklara ulaşma konusunda tam olarak yönlendirilmedikleri, temel tasarım eğitimi dersini alan öğrencilerin bu derste temel tasarım öğelerini öğrendikleri, temel tasarım eğitimi dersini alan öğrencilerin bu derste temel tasarım ilkelerini öğrendikleri ve temel tasarım eğitimi dersini veren öğretim elemanının öğrencileri dersin içeriği ve amaçları hakkında bilgilendirildiği sonuçlarına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is analysing the quality of the basic design education causes that take place in the undergraduate programs in higher education institutions according to the student opinions in a critical way. In the research, in the context of scanning model, the literature is used. The study group consists of 166 students that are chosen from Gazi University Arts and Design Graphic Education Department, Gazi University Fine Arts Painting and Graphic Design Department and Başkent University Fine Arts Design and Architecture Faculty Graphic Department. In the direction of the sub-purposes of the research, a survey has been prepared in the control of the specialists group and a four-degree scale is used for evaluating the prepared survey questions. When analysing the demographical properties (age, sex, department and grade) of the students; the t test, Krukall Walls test and one way variance (ANOVA) tests are used. The survey that is prepared is applied to the study group one-to-one by the researcher and the datas that are obtained from the research are schematized by being calculated in percentages (%) according to their frequency (f) ranges, the findings are set forth and the interpretations are made. According to the findings that are obtained as a result of the research, it is concluded that in the basic design education courses the theorical information that is necessary about the subject is passed along, the basic design education courses are generally processed practically, that enough necessity was attached to the theorical knowledge, enough trips are arranged to the places like museums and galleries for educational reasons within the basic design education courses, not enough sources take part in the libraries, the classrooms that are used in basic design education courses are sufficient for the number of the students, the basic design education courses that is processed weekly are enough, the students that take the courses can reach enough sources from internet, the instructors of the basic design education courses endeavour well enough for the participation of the students, the instructors of the basic design education courses provide contradictory informations, the instructors of the basic design education courses tell the evaluation criteria precisely, the instructors of the basic design education courses inform the students about the actual happenings about the basic design education field (exhibitions, bianels, congresses, panels) in the light of the answers of the students, the instructors of the basic design education courses use technology effectively in the course, the instructors of the basic design education courses support the course with the computer programs, the instructors of the basic design education courses don't inform the students about the selection of the proper material, the students that participate to the basic design education courses can effect the aesthetical tastes of their social surroundings, the students that participate to the basic design educationcourses can use the information they gained from the courses in their lives, the students that participate to the basic design educationare not informed well enough about the accession to the sources of the field, the students that participate to the basic design education learn the basic design principles in that course and the instructors of the basic design education courses inform the students about the content and the purposes of the course.