11. sınıf Coğrafya dersinde 4MAT öğretim sisteminin kullanılmasının öğrenci başarı düzeyine etkisi
The effect using 4MAT training system in success of 11th grade stuudents in Geography class
- Tez No: 354627
- Danışmanlar: PROF. DR. SERVET KARABAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Beyin baskınlığı, Öğrenme stilleri, 4MAT Öğretim Sitemi, Coğrafya öğretimi, Brain dominance, 4MAT System, Learning Style, Teaching geography
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Coğrafya Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
Bu araştırmada, ortaöğretim 11. sınıf Coğrafya dersinde beyin baskınlığı ve öğrenme stillerine dayalı 4MAT öğretim sisteminin kullanılmasının, öğrencilerin akademik başarılarına olan etkilerini ortaya koymak amaçlanmıştır. Çalışma araştırma modellerinden ön test-son test kontrol gruplu deneysel desen modeline göre düzenleniş olup; bu çalışma 2013-2014 eğitim-öğretim yılında Trabzon ilindeki Ali Yeşilyurt Çok Programlı Lisesi, Of Anadolu Lisesi, Çaykara Çok Programlı Lisesi ve Çaykara Anadolu Lisesinde gerçekleştirilmiştir. Uygulamadan önce okullardaki ilgili idareci, öğretmen ve öğrenciler çalışma hakkında bilgilendirilmiş; uygulama öncesi ve sonrasında öğrenme stili ölçeği yanında geliştirilen akademik başarı testi veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Araştırmada, kontrol grubunda geleneksel öğretim, deney grubunda ise yapılandırmacı öğrenme yaklaşımı kapsamında 4MAT öğretim sistemi destekli yöntem ve tekniklerin kullanımıyla desteklenen bir öğretim gerçekleştirilmiştir. 11. Sınıf Coğrafya dersi Mekânsal Bir Sentez Türkiye öğrenme alanına ait“ Türkiye'nin Madenleri ve Enerji Kaynakları ”konusu deney grubuna beş hafta boyunca 4MAT öğretim sistemine yönelik yöntem ve tekniklerle; kontrol grubuna ise üç hafta boyunca geleneksel öğretim yöntem ve tekniklerle düzenlenmiş bir eğitim ortamında öğretilmiştir.“ Türkiye'nin Madenleri ve Enerji Kaynakları ”konusuna ait başarı testi verilerinin çözümlenmesinde; ön test-son test puan ortalamaları hesaplanmış, gruplar arası karşılaştırmalarda t-testinden yararlanılmıştır. Öğrenme stili ölçeğinden alınan ön test- son test verilerinin çözümlenmesinde ise frekans, yüzde ve yüzde değişim değerlendirmeleri yapılmıştır. Elde edilen bulgular; ortaöğretim 11. sınıf Coğrafya dersinde 4MAT öğretim sistemine dayanan yöntem ve tekniklerin uygulandığı deney grubunda bulunan öğrencilerin akademik başarıları ile düz anlatım ve soru-cevap yöntemlerinin uygulandığı kontrol grubunda bulunan öğrencilerin akademik başarıları arasında deney grubu lehine anlamlı bir farklılığın olduğunu ortaya koymuştur. Sonuç olarak deneysel işlem sonrasında gruplara yönelik coğrafya öğretiminde öğrenci merkezli 4MAT öğretim sisteminin öğretmen merkezli öğretim yöntemlerine göre (düz anlatım, soru-cevap) daha etkili olduğu görülmüştür. Aynı zamanda 4MAT öğretim sistemine dayalı öğrenme yaklaşımı ve geleneksel öğretim süreci sonrasında, öğrencilerin öğrenme stillerinin değişebileceği de belirlenmiştir. Bu şekilde öğretmenler beyin baskınlığı ve öğretim sitillerine dayalı 4MAT öğretim sistemini kullanarak öğrenci başarılarını arttırabilecekleri gibi öğrenme stillerinin alt boyutlarında da değişim oluşturabilirler.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to reveal the effects of use of 4MAT education system based on brain dominance and learning styles on academic achievement in 11 secondary Geography Class students . Study is hold on the research models; pre- testpost- test control group experimental design and these studies are practised in 2013- 2014 academic year in the province of Trabzon in the Ali Yesilyurt Multi-Program High School Of The Anatolian High School, Çaykara Multi-Program High School and Çaykara Anatolian High School. Before applying the relevant school administrators, teachers and students were informed about the study. Before and after treatment learning style scale with improved academic achievement test which is used as a data collection tool . In this study, the traditional teaching was practised in the control group and at the experimental group 4MAT in the context of the constructivist learning approach to teaching systems supported by the use of assisted teaching methods and techniques were carried out . While teaching 11 Grade Geography Spatial Synthesis Turkey learning in the field of“Turkey's Mines and Energy Resources ”subject, 4MAT teaching system for the methods and techniques was applied in the experimental group for five weeks and traditional teaching methods for three weeks were applied in the control group. In the analysis of the success on test data about the topic“ Turkey's Mineral and Energy Resources ”, pre-test and post-test avarage scores were calculated and to compare the groups t-test was used. To analyse the pre-test and post-test data taken from Learning styles scale, frequency, percentage and percentage change was evaluated. The resulting findings revealed that a significant difference, in favor of the experimental group, was come out in academic achievement between experimental group students taught by 4MAT teaching system based on the methods and techniques and the controlgroup of the students for whom question-answer method was applied in secondary education 11 classes in geography class. As a result; after the experimental procedure in geography teaching , it has been shown that student-centered 4MAT training systems is more effective than teacher-centered teaching methods according to the (lecture, question and answer).At the same time it is determined that 4MAT approach to learning and teaching system based on the traditional teaching process, after the learning styles of students can be changed. In this way, teachers applying 4MAT teaching style based on brain dominance and teaching styles can both improve student achievement and change in the dimensions of learning styles can create .