Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan-kullanılan sigara konulu afişlere yönelik uzman görüşleri
The experts opinion related to smoking posters which prepared and used by the Ministry of Health
- Tez No: 354637
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARMAĞAN GÖKÇEARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İletişim, grafik tasarım, grafik tasarım ilkeleri, afiş, sosyal afiş, Communication, graphic, design, essentials of graphics and design, affiche, social pancarte
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Grafik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışmada Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan-kullanılan sigara konulu afişlere yönelik uzman görüşlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu araştırma, tarama modeli esas alınarak yapılan betimsel nitelikte bir çalışmadır. Çalışmanın evrenini Ankara ve İstanbul'da devlet ve vakıf üniversitelerinde grafik tasarım ve görsel iletişim tasarımı bölümlerinde görev yapan ve araştırmaya katılmak isteyen grafik tasarım uzmanı öğretim elemanları oluşturmaktadır. Veri toplamak için hazırlanan anket formu, 3 ana kategoriye ayrılmıştır. Bunlar; Görsel, tipografik ve bilgilendirmedir. Örneklemi oluşturan 6 afiş için 51 uzmandan toplanan araştırma verilerinin frekans ve yüzde değerleri bulunmuş ve yorumlanmıştır.5 numaralı afişin görsel yapı etkinliğinin diğerlerinden iyi olduğu, tipografik yapı etkinliğinin tüm afişler için orta derecede kaldığı, bilgilendirme düzeyinin ise toplam altı afişin tamamında yetersiz kalarak kötü ve orta olarak nitelendirildiği, üç kategoride incelenen 6 adet afişten 5 numaralı afişin en nitelikli olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study , we aimed to investigate of the experts opinion related to smoking posters which prepared and used by the Ministry of Healt . This research is a descriptive study and based on scanning model . The population of research consists graphic design expert instructors who want to participate in research and they are working on state and private universities in Ankara and İstanbul . Prepared survey form to collect data is divided into three main categories. These are ; Visual , Typographic and Informing. The frequency and percentage values of research data collected from 51 experts were calculated and interpreted for 6 posters which forming the sample. At the end of the research these results were obtained ; The 5 number posters effectiveness of visual structure was beter than the other posters. Typographic structure effectiveness are moderate for all posters. The level of Informing were insufficient all of the posters and they were qualified as a poor and middle level. The 5 number poster was the most qualified of the six posters that examined in three categoris.