Genel cerrahi girişimleri sonrası hastaların iyileşmedurumlarının değerlendirilmesi
Evaluation of the conditions of the patients aftergeneral surgery
- Tez No: 792450
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA EREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Genel Cerrahi, Hemşirelik, General Surgery, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Ameliyat Sonrası Bakım, Fiziksel Semptomlar, Fonksiyonların İyileşmesi, İyileşme Durumu, Genel Semptomlar, Psikolojik Semptomlar, General Symptoms, Improvement of Functions, Physical Symptoms, Post-Surgery Care, Psychological Symptoms, Recovery Status
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu araştırmada farklı cerrahi girişimler uygulanan hastaların ameliyat sonrası iyileşme durumlarının değerlendirilmesi amaçlandı. Tanımlayıcı tipteki bu araştırma, Mart 2022- Mayıs 2022 tarihleri arasında İstanbul ilinde Sağlık Bakanlığı'na bağlı bir eğitim araştırma hastanesinde yapıldı. Araştırmanın örneklemine, bu hastanenin genel cerrahi servisinde cerrahi girişim geçirmiş 310 hasta dahil edildi. Araştırmada veriler, araştırmacı tarafından literatür desteğinde hazırlanan kişisel bilgi formu ve Cengiz tarafından 2018 yılında geçerlik güvenirlik çalışması yapılmış olan Ameliyat Sonrası İyileşme İndeksi (ASİİ) kullanılarak anket yöntemi ile toplandı. Verilerin analizi IBM SPSS Statistics 22 istatistik paket programı kullanılarak yapıldı. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p0,05). Bu araştırma bulguları; ameliyat sonrası iyileşme döneminde hastaların semptom kontrolü konusunda desteğe gereksinimleri olduğunu, semptom kontrolüyle hastaların iyileşme durumunu olumlu yönde etkileyeceğini göstermesi adına anlamlıdır.
Özet (Çeviri)
It was aimed to evaluate the post-operative recovery status of patients who underwent different surgical residues in these surgeries. This descriptive study was conducted in a training and research hospital affiliated to the Ministry of Health in Istanbul between March 2022 and May 2022. The sample of the study included 310 patients who had undergone surgical intervention in the general surgery service of this hospital. The data in the study were collected by questionnaire method using the personal information form prepared by the researcher with the support of the literature and the Postoperative Recovery Index (ASII), whose validity and reliability study was conducted by Cengiz in 2018. Data analysis was performed using the IBM SPSS Statistics 22 statistical package program. Statistical significance level was accepted as p0.05). These research findings; It is significant in terms of showing that patients need support in symptom control during the postoperative recovery period, and that symptom control will positively affect the recovery status of patients.